Uskoro zabrana prodaje u haustorima?

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

S obzirom da nam se stanari zgrada u ulici Sergijevaca često bune radi prodaje po portunima, radi zakrčenosti, buke, što se moraju probijati do stanova i rastezati do poštanskim sandučića, a sada su nas počeli zvati i prodavači kojima ovakvi "sezonci" smetaju, upitali smo nadležne na koji je način uređena takva prodaja.

- Prošle je godine Grad najavio da će zabraniti prodaju po portunima i haustorima, i gradonačelnik je to rekao prije posljednjih izbora. I sada mi koji radimo kroz cijelu godinu i držimo trgovine u centru grada otvorenima, koji čekamo srpanj i kolovoz da zaradimo za sve režije tijekom godine, patimo zbog konkurencije koja prodaje kinesku robu u portunima.

Takva prodaja nikne poput gljiva poslije kiše svako ljeto. Kada će više Grad sprovesti u djelu ono što najavljuje? Plaćam im najam, poreze, rentu, čekam da preko ljeta zaradim nešto, a konkurencija ide u portune na dva mjeseca, digne lovu i nestane iz centra grada do sljedećeg ljeta. Pa kako ćemo onda opstati?, upitao se tako jedan prodavač uz riječi da može cijeniti umjetnike prodaju umjetničke slike, unikatni nakit, no ne može podnijeti kinesku robu koju većina nudi.

Kako su nam odgovorili iz Grada sukladno Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora, poslovnim prostorima smatraju se poslovna zgrada, poslovna prostorija, garaža i garažno mjesto dok se hodnik zgrade, odnosno haustor, ne smatra poslovnim prostorom već zajedničkim dijelom zgrade u suvlasništvu vlasnika stanova i poslovnih prostora koji se nalaze u zgradi, te je za valjano raspolaganje zajedničkim dijelovima zgrade na ovakav način potrebno donošenje odluke suvlasnika koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova zgrade.

Na opisani način donosi se i odluka o odabiru zakupca, odnosno najmoprimca zajedničkog dijela zgrade, te uvjetima pod kojima se isti daje u zakup, odnosno najam, pojašnjavaju iz Grada. (Borka PETROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter