Uskoro vozimo automobile na stare novine!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tehnologija elektricnih automobila u posljednje je vrijeme uistinu uzela maha, no dobri stari motor s unutarnjim sagorijevanjem još uvijek ima pokoji adut na svojoj strani.

Bakterija Clostridium kodnog imena TU-103, razvijena na Sveucilištu Tulane u New Orleansu, prva je svoje generacije sposobna proizvoditi butanol od celuloze. To znaci da joj kao sirovina može poslužiti bilo koja vrsta bilja ili biljnog produkta, od sijena do starog papira.

David Mullin, profesor s odsjeka za molekularnu biologiju Sveucilišta Tulane koji je stvorio TU-103 objašnjava: "Celuloza je sveprisutna: papir, trava, lišce, nusprodukti iz poljoprivrede. Ova sirovina je dostupna u ogromnim kolicinama jer je najcešce odbacena."

Da stvar bude bolja, u usporedbi s bioetanolom, butanol je znatno bolje gorivo. Osim što za njegovu izradu nije potrebna sirovina poput kukuruza, energetski je ucinkovitiji, te njegovo sagorijevanje emitira manje CO2, a takoder ga nije potrebno dodatno rafinirati za sagorijevanje u benzinskim motorima.

Cudesna bakterija zasad odraduje prve testove u laboratoriju, no americki znanstvenici nadaju se partnerstvu s investitorom koji bi gorivo mogao proizvoditi u mnogo vecim kolicinama.

Nije nam poznato koliko kilograma starih novina je potrebno za litru butanola, no buducnost u kojoj cemo se voziti na odbacenu biomasu u svakom slucaju zvuci primamljivo.


Podijeli: Facebook Twiter