Uskoro u pučkoj kuhinji topli obrok za 130 Puljana

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Za otprilike mjesec dana s radom bi u Puli trebala početi pučka kuhinja. Kako je istaknuo dogradonačelnik Fabrizio Radin, nema u realizaciji ovog projekta prevelikog entuzijazma, kao što ga nije bilo kada je Grad u suradnji s Crvenim križem otvorio prihvatilište za beskućnike.

Riječ je, veli, jednostavno o kriznim vremenima i dio sugrađana, nažalost, ima potrebu za ovim sadržajem.

Pročelnik Odjela društvenih djelatnosti Erik Lukšić kazao je da je učinjen veliki korak kada je Grad dodijelio prostor bivšeg restorana Tomaso u Zagrebačkoj ulici pulskom Crvenom križu te raspisao natječaj za prvu fazu uređenja bivšeg restorana. Uređenje restorana, čime bi se ispunili HACCAP-ovi uvjeti i osposobio prvi dio prostora, koštat će 150 tisuća kuna.

Doduše, hrana se još u početku neće pripremati u tom prostoru, ali će se on u potpunosti rekonstruirati da bi se mogla dijeliti najpotrebitijima.

- Novih 150 tisuća kuna, prema procjenama projektanta, potrebno je da se uredi drugi dio prostora i u potpunosti opremi kuhinja u kojoj bi se pripremala hrana. Za sada ćemo, kada se završi prva faza uređenja, samo dijeliti hranu u prostoru. Grad je već ugovorio početkom godine s društvom Pleter usluge kao najpovoljnijim ponuditeljem na natječaju za pripremu hrane i podjelu na kućne adrese za nemoćne. Pokušat ćemo s njima dogovoriti i spravljanje hrane koja bi se dijelila u pučkoj kuhinji, pojašnjava pročelnik Lukšić.

Ugovorena cijena toplog obroka koji Pleter usluge priprema i dostavlja na adrese nemoćnima iznosi 16,5 kuna. U Gradu, koji će financirati pripremu hrane, vjeruju da bi priprema obroka za pučku kuhinju bila i jeftinija jer ne bi bilo troškova dostave, s obzirom na to da bi se hrana dijelila u pučkoj kuhinji, a samim time i PDV bi bio manji.

Lukšić ističe da bi do konca godine, kada se u prostoru stvore svi preduvjeti, Crveni križ preuzeo brigu oko kuhanja i podjele obroka u pučkoj kuhinji.

Predviđa se da bi između 100 i 130 korisnika imalo pravo koristiti usluge pučke kuhinje. (G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter