Uskoro u Istri prijem TV programa bez smetnji

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Talijanska regulatorna agencija za elektroničke komunikacije (AGCOM) donijela je izmjenu nacionalnog plana digitalne televizije koji se odnosi na regionalne i lokalne tv nakladnike. Slijedom toga, višegodišnji problem smetnji sa signalom iz Italije koji ometa prijem programa Hrvatske radiotelevizije i ostalih televizija u Hrvatskoj napokon bi trebao biti apsolviran krajem ove ili početkom sljedeće godine.

"Oslobođeno" 20 kanala

Naime, izmjenama tog plana iz pojedinih talijanskih jadranskih regija izbacuju se kanali na kojima su emitirale talijanske televizije, što je uzrokovalo smetnje na hrvatskoj obali Jadrana. Ti su kanali međunarodnim sporazumima dodijeljeni Hrvatskoj, no talijanske televizije putem njih su emitirale još od konca 2010. godine. Zbog toga su gledatelji HRT-a, ali i ostalih televizija u Hrvatskoj imali problema sa smetnjama u prijemu programa.

Plan izmjena AGCOM-a objavljen je koncem prošlog tjedna, a među ostalim predviđa i naknadu talijanske države onim nakladnicima kojima će biti oduzeti sporni kanali. Primjenom ovog plana omogućit će se znatno smanjenje smetnji na hrvatskim kanalima već koncem ove godine. Smetnjama iz Italije najviše su bili pogođeni gledatelji u Istri te Dalmaciji, stoga se ovim mjerama oslobađaju kanali upravo u hrvatskim jadranskim regijama. To se odnosi na ukupno 20 kanala, i to u Istri i sjevernom primorju, sjevernoj te srednjoj i južnoj Dalmaciji.

Angažirane institucije

Na rješavanju ovog problema nekoliko su godina radile razne hrvatske institucije, i to Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture te Agencija za elektroničke medije.

Hrvatska radiotelevizija također je u više navrata upozoravala na ovaj problem te poticala na njegovo rješavanje. Gledateljima je pokušavala pomoći na razne načine, a još prije tri godine izradila je i specijalni priručnik za otklanjanje smetnji. (M. Vu.)


Podijeli: Facebook Twiter