Uskoro turbo-rotor na ulazu u Pulu

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Puljani će se uskoro u prometu suočiti s novinom u vožnji po kružnim tokovima, u kojima zahvaljujući delineatorima "nema mrdanja". Naime, tzv. turbo-rotori na skretanju za Konzum i Mimu, te na Stanciji Peličeti, izgrađeni su na dionici državne ceste Šijana - Peličeti koju rekonstruiraju Hrvatske ceste. Novi kružni tok kod Konzuma i Mime zgotovljen je u cijelosti prošlog tjedna, a za otvaranje kompletno uređenog i rekonstruiranog četverotračnog ulaza u grad čeka se još samo postavljanje završnog asfalta na Peličetima.

Nema promjene vozne trake

U sebi, između dvije vozne trake, novi rotori imaju delineatore koji onemogućavaju vozilima prelazak iz jedne u drugu traku u rotoru, stoga će Puljani trebati obratiti pozornost na prometnu signalizaciju i odlučiti se o željenom smjeru prije ulaska u sam rotor.

- Kod prometovanja turbo-rotorom bitno je naglasiti da se vozač prije ulaska u rotor mora opredijeliti kojim smjerom želi ići, odnosno da prije ulaska u rotor izabere traku za željeni smjer na što ga upućuje vertikalna prometna signalizacija. Vozni trakovi u turbo kružnom raskrižju su fizički odvojeni i vozač nema mogućnost promjene vozne trake, pojašnjava Ivan Davidović, voditelj pulske ispostave Hrvatskih cesta, investitora rekonstrukcije državne ceste D-66 Šijana - Peličeti.

Ukoliko se na rotor kod Konzuma dolazi iz smjera rotora u Šijani, u slučaju da se želi prometovati u smjeru Zračne luke i Ipsilona, mogu se odabrati obje vozne trake novog kružnog toka, a u slučaju da se želi voziti prema Konzumu potrebno je odabrati lijevu voznu traku i isključiti se iz rotora na drugom izlazu. Iz istog smjera u slučaju da se vozači žele vratiti u smjeru rotora u Šijani potrebno je odabrati lijevu voznu traku i voziti unutarnjom trakom turbo-rotora do izlaza, a ukoliko se želi prema Green gardenu potrebno je odabrati desnu voznu traku i isključiti se na prvom izlazu.

Bez naglih promjena smjera

Ukoliko se na turbo-rotor dolazi iz smjera Ipsilona, u slučaju da vozač želi prometovati u smjeru Šijane, voziti se može preko obje vozne trake novog rotora, dok u slučaju da se želi prometovati u smjeru Konzuma potrebno je odabrati desnu voznu traku i  isključiti se na prvom izlazu. Iz istog smjera u slučaju da se želi vratiti natrag u smjeru Zračne luke potrebno je odabrati lijevu voznu traku i voziti istom do izlaza, a u slučaju da se želi izaći prema Green gardenu potrebno je odabrati lijevu voznu traku

Kada se na turbo-rotor dolazi iz smjera Konzuma i Mime, u slučaju da se želi prometovati u smjeru Šijane to se može učiniti preko obje vozne trake kružnog toka, dok je, u slučaju da se želi prometovati u smjeru Zračne luke i Ipsilona, potrebno odabrati unutarnju voznu traku. U slučaju da se iz istog smjera želi u smjeru Green gardena potrebno je odabrati unutarnju voznu traku rotora. Ako se na rotor dolazi iz smjera Green gardena za Ipsilon i Zračnu luku može se preko obje vozne trake, a za Konzum i Mimu, pak, potrebno je odabrati unutarnju voznu traku rotora, dok je za Šijanu potrebno odabrati unutarnju voznu traku rotora.

- Apeliram na vozače da u slučaju pogrešnog odabira vozne trake ne čine nagle promjene smjera te da ne izvode manevre kojima bi doveli u opasnost kako sebe tako i ostale sudionike u prometu, zaključuje voditelj pulske ispostave Hrvatskih cesta Ivan Davidović. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter