Uskoro Strategija razvoja ljudskih potencijala

Eros Sorić, Alen Damijanić i Damir Sirotić (Dejan ŠTIFANIĆ)
Eros Sorić, Alen Damijanić i Damir Sirotić (Dejan ŠTIFANIĆ)

Županijski odjel za gospodarstvo nositelj je europskog projekta REI (Raising employment in Istria) - Povećanje zaposlenosti u Istri, vrijednog 38.423 eura, u sklopu kojeg će se izraditi Strategija razvoja ljudskih potencijala IŽ-a za razdoblje od 2015. do 2020. godine. Osim izrade ovog dokumenta, europskim će se novcem  financirati i Vijeće tržišta rada (VTR) koje vodi županijski pročelnik za gospodarstvo Alen Damijanić. On je, predstavljajući projekt na konferenciji za novinare u srijedu, istaknuo da će se istražiti najbolji primjeri borbe protiv nezaposlenosti u Europskoj uniji i implementirati u Strategiju. Europska sredstva su bespovratna, Županija dobiva 78 posto, a ostatak će sama osigurati kroz redovnu plaću zaposlenog koji će raditi na projektu. Strategija bi trebala biti gotova u roku od 18 mjeseci, no još nije poznato tko će je izraditi budući da će javni natječaj za konzultante biti objavljen u travnju.

- Riječ je o strateškom dokumentu Istarske županije. Svi članovi VTR-a zajednički će sudjelovati u izradi akcijskog plana koji će uključivati probleme, rješenja i aktivnosti povezane s nezaposlenošću u Istri te na taj način doprinijeti izradi Strategije. Zahvaljujući europskim sredstvima, održat će se šest radionica, i to tri za partnere i tri za članove VTR-a. Polaznici će biti upoznati s Europskim socijalnim fondom, naučiti kako samostalno aplicirati projekte, odnosno pronaći izvore financiranja ovisno o njihovim potrebama, te kako napisati i pripremiti projekt te ga uspješno implementirati, rekao je Damijanić te napomenuo da se VTR, koje zasad broji 43 člana i može se širiti, sastoji od poduzetnika, gradova, komora, udruga, škola, sindikata.

Partneri u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje-Područni ured Pula, HGK-Županijska komora Pula i Obrtnička komora Istarske županije te će svaka od tih institucija u ovom projektu angažirati po jednog zaposlenog. Damir Sirotić, direktor Županijske gospodarske komore, kazao je da su u Komori zainteresirani za razvoj ljudskih potencijala u Istri, kao i za osposobljavanje nezaposlenih na način da njihove kompetencije budu tražene na tržištu rada.

Eros Sorić, tajnik OKIŽ-a, kazao je da su u Obrtničkoj komori zainteresirani za razvoj tržišta rada neovisno o tome što su izgubili javne ovlasti u sustavu obrazovanja. "Podržavamo izradu nove strategije. Obrtnici možda nemaju tolike potrebe za zapošljavanjem, ali im je bitna kompetentna radna snaga koja se može brzo zaposliti", rekao je Sorić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter