Uskoro stegovni postupak HDZ-a protiv Kosor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDZ-ovog Visokog časnog suda Tomislav Čuljak izjavio je danas da očekuje da će uskoro dobiti zahtjev za pokretanje stegovnog postupka protiv bivše predsjednice stranke Jadranke Kosor, te najavio da će od HDZ-ovog Predsjedništva zatražiti odobrenje pokretanja postupka protiv Kosor, kojoj u stranci zamjeraju da u javnim nastupima ide suprotno stavovima stranke.

"Ako dođe zahtjev danas ili sutra ili ovih dana ja ću zatražiti da se na sljedećoj sjednici Predsjedništva dozvoli pokretanje stegovnog postupka. Onda bi u roku od sedam, osam dana trebali sazvati sjednicu Visokog časnog suda", izjavio je danas Čuljak novinarima u Hrvatskom saboru.

Nije želio otkriti tko je uputio takav zahtjev, već napomenuo kako HDZ-ov Statut propisuje da Visoki časni sud, kada dobije takav zahtjev, od Predsjedništva mora dobiti odobrenje u slučaju kada se radi o članu središnjih stranačkih tijela (Jadranka Kosor je kao saborska zastupnica član takvog tijela).

"Protiv članova središnjih tijela HDZ-a ne može se pokrenuti postupak bez odobrenja Predsjedništva HDZ-a, a u slučaju kad se odobri pokretanje postupka, u prvom stupnju sudi Visoki časni sud HDZ-a", stoji u članku 48. HDZ-ova Statuta.

Statut propisuje i da se član stranke protiv kojega je podnesen zahtjev može žaliti na odluku Suda, a Predsjedništvo stranke odlučuje hoće li odluku prihvatiti ili ne, odnosno preinačiti je. Stegovne mjere koje Sud može izreći kreću se od ukora, preko oduzimanja stranačke dužnosti do uvjetnog i bezuvjetnog isključenja iz stranke.

Ističući kako se kao predsjednik Suda ne smije upuštati u nagađanja kakva bi odluka Suda mogla biti, ustvrdio je da Jadranka Kosor već dulje vrijeme ne sudjeluje u radu stranačkih tijela, izuzev što je bila na nedavnoj HDZ-ovoj klauzuri u Opatiji.

"Kao saborska zastupnica ona ne sudjeluje u radu Kluba i zapravo u medijima i okolo iznosi svoje stavove uopće ne konzultirajući se niskim u stranci i ne pozivajući se na HDZ, na vodstvo stranke, ili na stavove koji su usuglašeni na Predsjedništvu ili drugim tijelima stranke. Uvijek isključivo iznosi svoje stavove, a ako je član HDZ-a onda naravno da bi morala poštovati odluke koje stranačka tijela donose", poručio je Čuljak.

Kosor: Odgovarala sam na insinuacije

Vjerujem da će Visoki sud časti i Predsjedništvo HDZ-a napraviti sve u najboljem interesu HDZ-a, izjavila je danas bivša predsjednica te stranke Jadranka Kosor, osvrćući se na najave da je protiv nje, zbog javnih istupa, već pokrenut postupak pred stranačkim Sudom časti.

Kosor je novinarima u Hrvatskom saboru kazala da su njezini istupi u medijima i konkretno intervju koji je dala Globusu, a smatra ih neposrednim povodom za pokretanje postupka protiv nje, bili ponukani željom da odgovori na insinuacije i objede koje je slušala zadnjih mjeseci od svojih stranačkih kolega.

"Samo sam govorila o činjenicama, koje su među ostalim sada već i povijesne, i opovrgnula navode koje učestalo slušam, ja i svi drugi članovi Predsjedništva i vodstva stranke proteklih godina, da je stranka 18 godina bila zapuštena i zapuštana, da je u proteklih 10 godina HDZ detuđmaniziran, dekroatiziran, da je pao u prah i pepeo i da se zapravo radi o novoj stranci, novom HDZ-u", poručila je Kosor.

Karamarko: Ona nije prestala pričati

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas kako medijski istupi Jadranke Kosor ne štete stranci, već samo njoj, s obzirom na to da se stranka uoči lokalnih izbora okrupnjava.

"Ona nije prestala pričati otkada je izgubila stranačke izbore, a u stranci nitko nikome ništa ne zabranjuje", rekao je Karamarko odbacujući njezine optužbe u jednom tjedniku kako joj on brani govoriti.

Mišljenja je međutim, kako takve izjave ne daje netko tko je član stranke nego netko neovisan ili, kako je kazao, netko jako, jako ovisan, samo ne zna o kome.

Prisjećajući se vremena kada je Kosor bila na čelu HDZ-a, Karamarko se zapitao tko je tada mogao davati slične izjave, a da je ostao nekažnjen.

"Očito se radi o nekim frustracijama. Ne bih ulazio dalje u obrazloženje zbog čega, a ne bih ulazio čak ni u polemiku s njome. Međutim, hoće li će sud časti imati posla sa ovim slučajem ne bih prejudicirao, a to ćemo znati ovih dana", izjavio je novinarima Karamarko u Hrvatskom saboru.

Na pitanje hoće li on osobno tražiti da se provjeri ima li u njezinom istupu razloga za kažnjavanje, Karamarko je odgovorio kako on nije sud časti.

Odbacio je i medijska nagađanja kako ne kontrolira Klub HDZ-a rekavši kako je i to dio priče koja bi ih trebala pokolebati uoči lokalnih izbora.

Kada je riječ o lokalnim izborima, Karamarko je rekao da HDZ mora djelovati kapilarno i dizati stranku koja je bila zapuštena. "Mi smo imali problem da za nas nisu glasovali ni naši članovi i zbog toga smo izgubili izbore. Moramo oživjeti stranku i dobiti što kvalitetniji rezultat na lokalnim izborima", poručio je dodavši da stranka raste te da HDZ ima sedam-osam tisuća novih mladih članova, a možda i više jer, kako tvrdi, novi podaci nisu ažurirani. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter