Uskoro sporazum s Vladom o pulskoj bolnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na pocetku aktualnog sata župan Ivan Jakovcic izvijestio je vijecnike o ishodu najnovijih razgovora koje su on i predsjednik Upravnog vijeca pulske bolnice Valerio Drandic obavili u Ministarstvu zdravstva i Vladi, kojima su definirani nacelni parametri buducih odnosa Vlade i Istarske županije u izgradnji nove bolnice u Puli.

Ukupna vrijednost projekta nove bolnice konacno je procijenjena na 800 milijuna kuna, od cega su 600 milijuna troškovi izgradnje. Dogovoreno je da ce država pokriti 75 posto troškova izgradnje odnosno 450 milijuna kuna, dok ce 25 posto pokriti "subjekti u Istarskoj županiji". Od toga ce Istarska županija pokriti 100 milijuna, a 50 milijuna opcine i gradovi. Preostalih 200 milijuna kuna za opremu bolnice, država i Županija zajedno ce tražiti kroz strukturne fondove nakon pristupanja Evropskoj uniji.

- Po ovim ce se nacelima s Vladom potpisati sporazum, izvijestio je Jakovcic.

Odmah nakon potpisivanja sporazuma zahtijeva se raspisivanje natjecaja za kredit kojim ce se financirati izgradnja, a nakon toga i natjecaja za izvodaca radova, cime bi se, ako sve proceduralno prode u redu, nova pulska bolnica pocela graditi otprilike za godinu dana.

Josip Antun Rupnik
(Zeleni) je podnio zahtjev potpisan od sedamnaestorice vijecnika za raspisivanje referenduma o energentu buduceg rekonstruiranog drugog ili novoizgradenog treceg bloka plominske termoelektrane, predlažuci da ponudeni odgovori budu "plin" ili "uvozni ugljen". Primajuci zahtjev, predsjedavajuci Dino Kozlevac kazao je da je i on protiv ugljena te da ce zato i sam potpisati zahtjev, no da raspisivanje referenduma traži provodenje zakonom propisane procedure pa se ne može reci može li se on održati, kako predlaže Rupnik, prije parlamentarnih izbora.

Nenad Boršic
(HDZ) je zatražio hitno saniranje izlaza s Istarskog ipsilona prema Vranji i dalje prema Labinu, te pitao župana ima li u pripremi vecih turistickih investicija za podrucje Labinšcine. Jakovcic je odgovorio da je spoj Labina i tunela Ucka danas prioritetan u istarskoj cestogradnji te da ce o tome razgovarati s državnim tajnikom u Ministarstvu prometa i direktorom Hrvatskih cesta koji bi ovog tjedna trebali doci na otvorenje ceste Ponte Porton - Nova Vas. Turistickih inicijativa za Labinšcinu nema, a u vrijeme kapitalizma i privatnog vlasništva oni trebaju doci od zainteresiranih ulagaca, odgovorio je Jakovcic.

Marin Grgeta
(IDS) se zanimao za rokove dalje realizacije projekta Brijuni Rivijera nakon posljednjih odluka gradskih vijeca Pule i Vodnjana te Županijske skupštine. Jakovcic je odgovorio da se ceka još odluka Opcinskog vijeca Fažane, te da se odmah po postizanju konsenzusa svih aktera ocekuje raspisivanje natjecaja za podrucja Pinete, Hidrobaze i Monumenta.

Nezavisni vijecnik Viktor Krapljanov zanimao se za stanje u Glazbenoj školi u Puli, jer je dobio pismeni "apel" za spas te škole, a Jakovcic je odgovorio da su "apeli", koje i sam dobiva, odraz politizacije odnosa u toj školi. U suradnji županijske uprave i svih pulskih srednjih škola napravljen je plan restrukturiranja cjelokupnog pulskog srednjeg školstva cime bi svaka škola trebala dobiti prostora koliko joj treba, pa i Glazbena, no neke ce se škole trebati seliti, ali problem se rješava i u tome se ocekuje podrška vijecnika, kazao je Jakovcic.

Silviju Brunelliju
(IDS) je na pitanje o investiciji od milijun i pol dolara u "istarski Las Vegas" o cemu je citao u medijima, Jakovcic odgovorio da još nije sigurno hoce li investitori uopce izabrati Istru, no ako budu, najizglednija je lokacija Vodnjan, ali sve ce se detaljno provjeriti prije bilo kakvog dogovora.

Lucija Debeljuh
(SDP) je pitala može li Županija štogod uciniti da sprijeci koncesionare plaža u sprecavanju ili naplacivanju pristupa domacem stanovništvu, na što je Jakovcic odgovorio da je takvo ponašanje prema domacim ljudima neprihvatljivo, no da je Županija ponegdje pravo davanja koncesija prenijela na opcine i gradove pa bi loše primjere trebalo preispitati i u tom svjetlu. (Davor ŠIŠOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter