Uskoro sporazum HAZU-a i "Ruđera" o CIM-u?

Zgrada Centra za istraživanje mora u Rovinju (M. MIJOŠEK/arhiva)
Zgrada Centra za istraživanje mora u Rovinju (M. MIJOŠEK/arhiva)

Po svemu sudeći, višegodišnji sudski spor oko nekretnina rovinjskog Centra za istraživanje mora (CIM) između Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Instituta "Ruđer Bošković" (IRB) završit će izvansudskim rješenjem. To su nam potvrdili iz obje te državne znanstvene institucije. Istodobno, obje su strane zatražile odgodu zakazanog ročišta na Trgovačkom sudu u Pazinu.

Iz HAZU-a su nam odgovorili da su pri kraju pregovori s IRB-om pa vjeruju da će se uskoro postići sporazum koji će biti u interesu nesmetanog obavljanja djelatnosti Centra za istraživanje mora u rovinjskim nekretninama krovne hrvatske znanstvene ustanove.

Gotovo isti odgovor stiže i iz IRB-a, a u odgovoru na naša pitanja koja smo uputili ravnatelju IRB-a Tomi Antičiću piše i: "Nakon što se postigne sporazum okončali bi se sporovi pa će biti poznato na koji je način to učinjeno".

Iz IRB-a podsjećaju da je nekretnine u Rovinju, koje su predmet spora s HAZU-om, a u kojima je danas smješten Centar za istraživanje mora, tadašnja Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti 1953. dobila od Narodnog odbora gradske općine Rovinj, čiji je pravni sljednik Grad Rovinj. Isključivi uvjet je bio da se ta nekretnina koristi u znanstvene svrhe Instituta za biologiju mora u Rovinju. Institut za biologiju mora bio je u sastavu JAZU-a sve do 1968., kada je donesena odluka o pripajanju Institutu "Ruđer Bošković". (piše A. POKRAJAC)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter