Uskoro skup "Istarsko gospodarstvo jučer i sutra"

Jasna Jaklin Majetić, Valter Flego, Alida Perkov (N. LAZAREVIĆ)
Jasna Jaklin Majetić, Valter Flego, Alida Perkov (N. LAZAREVIĆ)

Čak 87 znanstvenika iz sedam zemlja predstavit će rezultate istraživanja gospodarstva Istre na međunarodnom znanstvenom skupu "Istarsko gospodarstvo jučer i sutra", koji će se održati u Puli i Pazinu sljedećeg tjedna, 22. i 23. studenog.

Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula, cilj je da se kroz međusobno propitivanje te razmjenu iskustva između znanstvenika i povjesničara s jedne strane te institucija koje zastupaju gospodarstvo i lokalne vlasti kao kreatora gospodarske politike analizira povijest gospodarstva Istre te predlože ideje za neki budući razvoj.

- Vjerujem da će ovaj skup odgovoriti na brojna pitanja o gospodarstvu, kazala je Alida Perkov, predsjednica Organizacijskog i programskog odbora Skupa.

- Siguran sam da će simpozij osim sagledavanja kako je bilo jučer i kako će biti sutra, dati konkretne prijedloge kako da bude danas i kako naći izlaz iz krize koja predugo traje, kazao je župan Valter Flego, pokrovitelj Skupa.

- Istarsko je gospodarstvo dinamično, izvozno orijentirano, ali svjesno svojih problema nagomilanih godinama kao što su insolventnost, inertnost pravosudnog sustava, a što odbija investitore. Potrebno je skinuti barijere i formirati kvalitetne informacije o onome što istarsko gospodarstvo jeste, a ovaj znanstveni skupu će u tome odigrati veliku ulogu, kazala je Jaklin Majetić, predsjednica Županijske komore.

Cilj konferencije bit će i valoriziranje gospodarske baštine kao nove turističke ponude, implementacija ICT tehnologije, interregionalna suradnja i mogućnosti koje nude fondovi EU kako bi se osnovao najavljeni Multidimenzionalni muzej gospodarstva Istre. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter