Uskoro sanacija procelja pošte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od najljepših pulskih zgrada, proglašena spomenikom moderne gradnje u Istri, uskoro ce dobiti novo ruho. Zgrada glavne pošte na Danteovom trgu s jedne je strane, one prema fontani, okružena je crveno-bijelim plasticnim vrpcama zbog opasnosti od urušavanja dijelova fasada. Hoce li se fasada sanirati i kada upitali smo u Hrvatskoj pošti.

Ured za korporativne komunikacije navodi da je sanacija kompletne fasade predvidena planom investicija za 2012. godinu.

- Zgrada Hrvatske pošte u Puli okružena je zaštitnim trakama jer je uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta, ekstremnih hladnoca te starosti vezivnog materijala, došlo do odvajanja dijela fasadnih kamenih ploca s procelja zgrade. U svrhu zaštite prolaznika i ocuvanja materijalne imovine Hrvatska pošta je poduzela privremene mjere kojima se upozorava na opasnost od pada kamenih ploca, navode u svom odgovoru, napominjuci da je, u suradnji i prema napucima mjerodavnih službi Grada Pule i Policijske uprave istarske, žurno narucen elaborat privremene regulacije prometa na navedenoj lokaciji, na temelju kojeg ce Hrvatska pošta provesti daljnje korake u rješavanju problematike zaštite osoba i dobara.



Iz Hrvatske pošte podsjecaju da je zgrada zbog svog povijesnog, umjetnickog i tehnickog znacaja uvrštena u registar pojedinacnih kulturnih dobara pri Ministarstvu kulture te se nalazi u zašticenoj kulturno-povijesnoj cjelini Pule, stoga ce se u postupak izrade projektne dokumentacije i izvodenje sanacije procelja ukljuciti iskljucivo izvodaci s dopuštenjem za rad na nepokretnom kulturnom dobru.

Inace, zgradu pulske pošte projektirao je poznati talijanski arhitekt Angiolo Mazzoni, a gradena je od 1932. do 1935. godine. Prema sudu talijanskih povjesnicara arhitekture, upravo je ova zgrada jedno od najboljih Mazzonijevih djela. Godine 1974. zgrada je nadogradena i to u režiji arhitekta Miroslava Kucana. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter