Uskoro samo digitalni toplomjeri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Živini toplomjeri lako pucaju, a kuglice žive tada se rasprše i na sobnoj temperaturi isparavaju. Udisanjem kroz pluca ulaze u krvotok te dospijevaju do središnjega živcanog sustava. Simptomi trovanja su nesanica, a mogu ukljucivati i gubitak pamcenja...

Medutim, toplomjeri i tlakomjeri sa živom odlaze u povijest, a naslijeduju ih digitalni. Naime, još u travnju 2009., sukladno Direktivi EU-a koja je tada stupila na snagu, zabranjena je proizvodnja instrumenata koji sadrže živu. Unatoc zabrani proizvodnje novih, stari toplomjeri i tlakomjeri mogu se upotrebljavati i servisirati dok traju, objasnila je Adrijana Ilic Martinac, glasnogovornica Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

To vrijedi i za prodaju živinih mjeraca u ljekarnama, otkriva predsjednik Hrvatske ljekarnicke komore Mate Portolan. Veledrogerije koje te proizvode imaju na skladištu mogu ih distribuirati u ljekarnama, no kada se i posljednji živin toplomjer proda, novi se nece moci nabaviti, potvrdio je Portolan i dodao da Komora nema podatke o tome koliko je tih proizvoda još ostalo na skladištu.


Podijeli: Facebook Twiter