Uskoro salame od boškarina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pazinskom pogonu za rasijecanje i preradu mesa kojim upravlja Agencija za ruralni razvoj Istre, pocela je pokusna proizvodnja trajnih kobasica odnosno salama od mesa istarskog goveda i mesa divljaci. U ovoj pokusnoj seriji, za petnaestak razlicitih tipova salama utrošit ce se oko 200 kilograma mesa istarskog goveda, 150 kilograma svinjskog mesa i pedesetak kilograma mesa divljaci.

Ucinci pokusne proizvodnje pokazat ce se kad završi zrenje, dakle negdje na proljece, i tada ce se za redovnu proizvodnju odabrati one kombinacije koje pokažu najbolje rezultate. Pokusni tipovi salama razlikuju se prema vrsti i dijelovima korištenog mesa, prema debljini odnosno promjeru ali i vrsti crijeva, te prema zacinskim kombinacijama.

Ipak, iako varijacija ima više, cetiri su osnovna tipa buducih trajnih AZRRI-jevih salama: od cistog govedeg mesa (što bi u buducnosti mogao biti proizvod zanimljiv za halal-tržište), od govedeg mesa uz dodatak svinjskog masnog tkiva, od cistog mesa divljaci, te od kombinacije mesa divljaci i svinjetine.

Napunjene salame vješaju se na pokretne stalke i zatim se odvoze u komore za zrenje, gdje ce provesti narednih 60 dana u uvjetima kontrolirane temperature, vlage i brzine strujanja zraka. Tada bi, da je ovo prava a ne pokusna proizvodnja, salame bile spremne za tržište, medutim jucer i danas napunjene salame nece završiti u butigama vec na analizama.

"Tek kada izmjerimo sve parametre i uvjerimo se da imamo dobar proizvod, odabrat cemo najkvalitetniju kombinaciju mesa i zacina te tehnologiju proizvodnje, dati proizvodu ime i plasirati ga na tržište", veli direktor AZRRI-ja Graciano Prekalj.

AZRRI-jev tim zadužen za mesne preradevine sastoji se od cetiri strucnjaka: Neven Rimanic zadužen je za tehnologiju odnosno za ispravno funkcioniranje pogona, veterinar Gordan Šubara voditelj je gospodarskih programa u AZRRI-ju, Edmondo Šuran brine o nabavi sirovina, organizaciji proizvodnje i plasmanu, dok najvažniji dio posla, samu proizvodnju, obavlja mesar Mihael Budak.

Njihovo ce djelo biti buduce AZRRI-jeve salame i druge preradevine, ne samo od mesa istarskog goveda, divljaci i svinjetine, vec u buducnosti i od ovcjeg, kozjeg i magareceg mesa, cime se ovaj pogon takoder planira baviti.


Podijeli: Facebook Twiter