Uskoro razgovor sa Zakladom Guggenheim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je o mogucnosti izgradnje Guggenheimovog muzeja u Puli ili na istocnoj obali Istre proteklog tjedna upoznata i premijerka Jadranka Kosor, koja je projekt snažno podržala dajuci mu pritom i jamstva Vlade, internetski portal Croatian Times u utorak je objavio izjavu zamjenice direktora i šefice službe za odnose s javnošcu Zaklade Solomon R. Guggenheim Eleonor Goldhar koja veli "da zaklada koja upravlja muzejom u New Yorku ne planira graditi muzej u Puli".

Nastavlja da "bez obzira na posjet predstavnika americke tvrtke G2 Investment Group Zaklada nije razmatrala niti je odobrila bilo kakav projekt u Hrvatskoj".

Kako to da se s predstavnicima fondacije nije ni razgovaralo, pitali smo župana Ivana Jakovcica. Naime, on je ovih dana bio domacin americkim investitorima koji su protekle subote premijerki i sami najavili mogucnost izgradnje muzeja, tvrdeci da je rijec o investiciji teškoj oko milijardu dolara, a na sastanku je predstavljen i "sasvim novi koncept ulaganja u Istarsku županiju koji bi objedinio kulturne, turisticke, sportske i stambene, trgovacke i druge poslove".

"Tocno je da Zaklada Guggenheim nije službeno na dnevnom redu imala razmatranje lokacije u Hrvatskoj. Posjet americkih investitora dogodio se upravo da bi se otvorila mogucnost razgovora o tome da Hrvatska bude jedna od zemalja koje bi konkurirale za muzej.

Osobno sam se u New Yorku susreo s potomcima Solomona Guggenheima s kojima sam neslužbeno razgovarao o toj ideji i tada mi je potvrdeno da su definitivno spremni sudjelovati ako se donesu odluke o odabiru lokacije u Istri. To je bila priprema terena za pocetak konkretnih razgovora", veli Jakovcic te dodaje da iduci mjesec ocekuje poziv Zaklade u New Yorku kada ce dogovoriti više detalja.

Rekao je da su americki investitori Istru posjetili da bi istražili potencijalne lokacije te da su nakon tog posjeta šanse za dolazak muzeja narasle.

"Ocekujemo da ce i predsjednik Uprave G2 Investment Group Todd Morley ovih dana o projektu razgovarati s predstavnicima Zaklade, a uvjeren sam da su naše mogucnosti velike", veli Jakovcic. Na pitanje nije li trebalo prethodno konzultirati Zakladu veli da su prvo željeli uvjeriti investitore.

"Nakon što smo uspjeli uvjeriti one koji cijeli projekt planiraju financirati, sada ce se ukljuciti i Zaklada Guggenheim koja ce odluciti. Službenih razgovora s njima nije bilo, ali kao što je poznato, u New Yorku sam razgovarao i s predstavnicima tvrtke Guggenheim Partners koja okuplja ljude zainteresirane za kulturni razvoj i s njima sam potpisao Memorandum o razumijevanju. Morley je jedan od cetiri osnivaca Guggenheim Partnersa koji ce investirati u projekt u Istri", rekao je Jakovcic.

U razgovoru s nama Morley je najavio da se sprema sastanak s predstavnicima muzeja u New Yorku i naglasio da se planira osmisliti idejno rješenje i master plan. I tada je izrazio zadovoljstvo zbog podrške Vlade i moguceg dolaska Guggenheima te da ce nakon izrade master plana u rujnu projekt biti predstavljen i premijerki.

Buduci da je na sastanku investitora, Vlade i Županije vec najavljeno potpisivanje sporazuma, ocekuje se da ce prije tog cina netko ipak kontaktirati Zakladu Guggenheim da bi se vidjelo ima li projekt neophodno zeleno svjetlo i je li cijela prica oko svjetski poznatog muzeja, koji bi od Istre stvorio kulturnu prijestolnicu, tek necija vizija.


Podijeli: Facebook Twiter