Uskoro prva javna dražba nekretnina Purisa

Najviše procijenjena Tvornica stočne hrane s podrumom i zemljištem, 3,4 milijuna eura (P. GREGOROVIĆ)
Najviše procijenjena Tvornica stočne hrane s podrumom i zemljištem, 3,4 milijuna eura (P. GREGOROVIĆ)

Idućeg utorka, 23. prosinca, na Trgovačkom sudu u Rijeci održat će se javna dražba na kojoj će se prodaji izložiti nekretnine tvrtke Puris d.d. Pazin u stečaju, ukupno procijenjene vrijednosti 20,85 milijuna eura. Među njima su upravna zgrada, tvornica stočne hrane i klaonica krupne stoke u Pazinu, zatim mesna industrija u Svetom Petru u Šumi, više mesnica i skladišta, poslovne zgrade u Osijeku i Slavonskom Brodu, te 17 farmi u raznim krajevima Istre, a sve su ove nekretnine prvi put izložene prodaji.

Interes postoji, ali uz niže cijene

Za neke od njih kao što su farma Murari, stara prerada i Mesna industrija u Svetom Petu u Šumi, te više prodavaonica postoji interes potencijalnih kupaca, ali ne po ovim cijenama, kaže Zdravko Čupković, stečajni upravitelj tvrtke Purisa d. d. Pazin u stečaju.

Tako je, primjerice, za farmu u Murarima procijenjena vrijednost 565 tisuća eura, stara prerada u Svetom Petru u Šumi procijenjena je na 350 tisuća eura, a tamošnja mesna industrija, koja je do konca kolovoza 2015. u zakupu tvrtke Valipile, na 2,97 milijuna eura. Do konca kolovoza iduće godine u zakupu su i farme Škropeti, Pilati, Ruhci, Šurani, Katun, Srbinjak, Ježenj, Žminj te mesnica u Pazinu, dok je farma Loke u Pazinu u zakupu do konca rujna 2016. Tvornica stočne hrane vinski podrum s okolnim zemljištem najveća su cjelina koju prodaje Puris d.d. Pazin u stečaju i to po procijenjenoj vrijednosti od 3,49 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem tečaju HNB-a na dan prodaje.

Na pitanje hoće li se od prodaje nekretnina uspjeti namiriti svi vjerovnici, Čupković odgovara kako to ovisi o ishodu sudskih sporova kod osporenih tražbina, te o prodajnim vrijednostima koje će se postići za nekretnine Purisa d.d. u stečaju. Naime, ukupni dug Purisa d.d. u stečaju, sukladno odredbama Stečajnog zakona, može se, kaže Čupković, iskazati kao 176,56 milijuna kuna ukupno prijavljenih tražbina, 109,437 milijuna kuna priznatih i 67,12 milijuna kuna osporenih tražbina, oko kojih se još uvijek vode sudski postupci.

Valipile preuzeo mesnu industriju i radnike

Do Nove godine u Purisu d.d. Pazin u stečaju radit će preostalih 11 zaposlenika, kaže Čupković. Međutim, 120 nekadašnjih zaposlenika Purisa trenutno radi za Valipile u mesnoj industriji u Svetom Petru u Šumi. Zakupom mesne industrije Valipile je od Purisa preuzeo 110 radnika, a kasnije je zaposlio još deset, kaže Sonja Hodak, koja za Valipile obavlja poslove odnosa s javnošću. Dodaje da će se početkom iduće godine u mesnoj industriji zaposliti još radnika, a trenutno se razgovara s nekima od nekadašnjih radnika Purisa da se vrate na poslove na kojima su nekada radili. Tvrtka Valipile zainteresirana je za kupnju nekretnina mesne industrije u Svetom Petru u Šumi, kaže Hodak, to je, dodaje, bilo jasno čim je njihova tvrtka preuzela proizvodnju Purisa.

Tvrtka Valipile je i prije početka jednogodišnjeg zakupa, počevši od 1. rujna ove godine, isticala kako iznimno cijeni brend Puris, te kako ga planira razvijati. Stoga je i određena strategija gradnje dvaju brendova: Valipile za pileće meso i Puris za pureće meso. Iako Purisov brend, veli Hodak, nije toliko jak na tržištu kao nekoć, on ipak ima veliku prepoznatljivost i solidnu vrijednost. Ukoliko Valipile nakon godinu dana zakupa ostvari i kupnju Purisovih pogona, ostaje i dalje na snazi strategija zadržavanja brenda Puris za puretinu. Međutim, predstojećeg Božića na blagdanskim se stolovima, purice koje se uzgajaju u farmi u Škropetima, neće naći kao "Purisov" brend, već će kao i kao unatrag proteklih deset godina, tvrtka Valipile Božićne purice prodavati pod brendom Valipile, jer je, kaže Hodak, proizvod tako ulistan kod trgovačkih lanaca.

U Valipileu kažu kako su u međuvremenu pokrenuli velika ulaganja u proizvodni proces Purisa vrijedna više od četiri milijuna kuna. Radi se o liniji za filetiranje s raznim modulima vrijednoj 2,2 milijuna kuna, liniji pakiranja vrijednoj 800 tisuća, o zakašnjelim redovnim servisima vrijednim 500 tisuća kuna, dok je pokretanje primarne proizvodnje utrošeno 800 tisuća kuna. Do konca godine, u primarnu proizvodnju Valipile planira uložiti oko 1,7 milijuna kuna. (Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter