Uskoro prisilna naplata poreznog duga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porezna uprava pristupit će prisilnoj naplati poreznog duga, pa ovrhe očekuju fizičke i pravne osobe koje nisu iskoristile mjere za povoljnije vraćanje poreznog duga, priopćeno je danas iz Porezne uprave.

Prema evidencijama Porezne uprave, oko 75 tisuća subjekata (25 tisuća pravnih subjekata i 50 tisuća fizičkih osoba) s dugom od 3,5 milijardi kuna nije iskoristilo mogućnost reprograma ili predstečajne nagodbe.

Iz Porezne uprave podsjećaju da su u više navrata poduzetnicima dali priliku da uz povoljnije uvjete plate svoja dugovanja za poreze i ostala javna davanja. 

"S obzirom da je Porezna uprava, temeljem Općeg poreznog zakona, dužnike opominjala telefonskim putem i nakon toga im slala opomene, te da oni nisu iskoristili mogućnosti predstečajnih nagodbi, niti četiri reprograma od 2012. godine, na koje su putem javnih glasila više puta pozivani, pristupit će se prisilnoj naplati dospjelih tražbina", najavljuju iz Porezne uprave.

Ističu kako se prema fizičkim i pravnim osobama koje su iskoristile mogućnost reprograma ili predstečajne nagodbe neće krenuti s mjerama prisilne naplate.

Iz Porezne uprave podsjećaju da, sukladno odredbama Općeg poreznog zakona, redovito provode prisilnu naplatu poreznog duga temeljem ovršnih i vjerodostojnih isprava.

Postupak ovrhe pokreće se po službenoj dužnosti u slučaju kada porezni obveznik ne plati dug u propisanom roku za dobrovoljno izvršenje odnosno kada dospjeli dug ne plati ni po opomeni nadležne ispostave Porezne uprave.

Nadležna ispostava Porezne uprave postupak ovrhe pokreće donošenjem rješenja o ovrsi pljenidbom i prijenosom novčanih sredstava ovršenika koje ima na računu kod banke temeljem ovršnih i vjerodostojnih isprava. Rješenje se dostavlja banci kada postane ovršno, navode iz Porezne ponavljajući kako pokreću ovršni postupak protiv svih poreznih obveznika koji u zakonskim rokovima ne podmiruju svoje obveze bez obzira radilo se o fizičkim ili pravnim osobama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter