Uskoro pred vijećnicima gradski proračun

Vijećnik Lasić zalaže se za vrtić na Sisplacu (S. Z. T.)
Vijećnik Lasić zalaže se za vrtić na Sisplacu (S. Z. T.)

Nagrađivanje najboljih maturanata, koncesija za Galebove stijene, gradnja novog vrtića na Sisplacu, pauk na rivi, parkirališta po Puli te izostanak smrada iz kanalizacije na ulicama, bili su u ponedjeljak temom aktualnog sata Gradskog vijeća grada Pule. No, već u uvodu počelo je potezanje političkog konopa između HDZ-ovog vijećnika Zrinka Kajfeša i gradonačelnika Borisa Miletića.

Počela kampanja

Naime, Kajfeš se osvrnuo na prethodnu sjednicu s koje je izbačen zbog kratkih hlačica te je spočitnuo gradonačelniku da su si time priskrbili medijski prostor, ali da je lakše govoriti o kratkim hlačama, nego o projektima koji se ne provode, nego o ksenofobnim izjavama i diskreditiranju tuđih mišljenja, a na upozorenje predsjednika Gradskog vijeća Roberta Cveka da pitanje znači upitnik na kraju rečenice kojeg on nije izrekao, Kajfeš se pozvao na povredu poslovnika, pa onda gradonačelnika pozvao da se ogradi od ovakvih govora "isključivosti i segregacije". Gradonačelnik je, s druge strane, ponovio da je Pula otvoren grad, koji njeguje multikulturalnost i antifašističke vrijednosti te da njegove priče iz redova opozicije kod birača očito ne prolaze, jer se nada da će HDZ i dalje ostati opozicija. No, pozvao je sve vijećnike na toleranciju i zajedničko zalaganje za poboljšanje društvenog standarda u Puli.

- Što se tiče prijema i nagrađivanja najboljih maturanata to će biti održano u srijedu u 10 sati, odgovorio mu je gradonačelnik.

Na Galebovim stijenama, odgovorio je nadalje gradonačelnik Gordani Ferenčić, ove godine sigurno neće biti ništa, a Grad će pokrenuti i postupak dugoročne valorizacije tog područja nekom zaštitnom mjerom. Dječji vrtić na Sisplacu, pak, rekao je gradonačelnik Ivanu Lasiću, jest bitan, zato se i uložilo puno novaca u pripremu dokumentacije, ali u proračunu za iduću godinu, kojeg će vijećnici uskoro imati na klupama, naći će se puno velikih projekata, financijski zahtjevnih, poput bazena, nastavka obilaznice i uređenja Trga kralja Tomislava, pa će onda moći razgovarati o prioritetima. Takav odgovor nije zadovoljio Lasića koji se ipak nadao da će gradnja početi iduće godine.

Ulice više ne smrde

Odgovarajući na pitanje Jasmine Simović Medica o parkirališnim mjestima, direktor Pula parkinga Branislav Bojanić rekao je da Puli ne nedostaje parkirnih mjesta, jer ona postoje, već Puli fali kultura parkiranja zbog čega bi trebalo uložiti više u edukaciju vozača, a, kako je dometnuo gradonačelnik Miletić, suvremena tehnologija iskoristit će se i za navođenje turista prema tim, njima nepoznatim, parkirnim površinama.

U konačnici se pročelnik Giordano Škuflić složio s vijećnicom Jadrankom Černjul koja je ustvrdila da pulske ulice ovog ljeta ne smrde kao lani. Škuflić je to obrazložio nizom mjera poput ugradnje filtera na pet lokacija: kod Glazbene škole, na Danteovom trgu, u Parku grada Graza i dva unutar Uljanika.

- Na dijelu rive možda se i osjeti smrad, ali ne od kanalizacije već od ribarskih mreža, iako mi na one koje se nalaze na brodovima ne možemo utjecati. Što se tiče kanalizacijskog sustava, tu smo poduzeli sve u stručnom smislu, rekao je pročelnik Škuflić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter