Uskoro počinju Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

Edukacija o maslinovom ulju bitan je dio manifestacije (M. MIJOŠEK)
Edukacija o maslinovom ulju bitan je dio manifestacije (M. MIJOŠEK)

U petak točno u podne, pod šatorom na velikom parkiralištu u Istarskoj ulici, otvaraju se 12. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Trodnevna manifestacija tradicionalno predstavlja i promovira ono najbolje što je te godine izašlo iz maslinika i preko uljara stiglo na stolove.

Uz popratni gastronomski, zabavni i edukativni program, kroz protekle se godine ova manifestacija u organizaciji Grada Vodnjana nametnula kao događaj u studenom koji moraju obići domaći, Istrani, ali i gosti iz ostatka Hrvatske i oni koji stižu s druge strane državne granice. Zahvaljujući dosadašnjim uspjesima, fešta je to na kojoj se izdaleka dolazi vidjeti i biti viđen.

Stotinjak izlagača ove godine

- Dani mladog maslinovog ulja (DMMU) nije manifestacija koja promovira samo maslinovo ulje, nego i cijeli naš kraj, našu gastronomiju, kulturu i tradiciju. Iskustvo i doživljaji posjetitelja naša su najbolja reklama. A iz godine u godinu sve je veći interes proizvođača i posjetitelja iz unutrašnjosti Hrvatske, iz Slovenije i Italije. Zato, nažalost, nismo ni u mogućnosti primiti sve izlagače koji bi htjeli biti prisutni, rekao je gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović.

Od petka do nedjelje svoju će ponudu predstaviti stotinjak izlagača, mahom proizvođača vrhunskog maslinovog ulja, ali i opreme za maslinarstvo, vinara, pršutara i drugih.

U subotu i nedjelju bit će organiziran obilazak vodnjanskih znamenitosti turističkim vlakićem, a gosti se na info-pultu mogu prijaviti i za subotnji ili nedjeljni obilazak kolekcijskog i matičnog nasada domaćih i udomaćenih sorti. Edukacija je bitan dio ove manifestacije, posebno kroz "Oil bar" u kojem se posjetitelji mogu upoznati s vrlinama i manama maslinovih ulja, u kojem i lokalni proizvođači donose ulja na stručnu organoleptičku analizu.

Najveći uspjeh u zadnjih 20 godina

- To što smo napravili s maslinarstvom veliki je uspjeh, možda i naš najveći u zadnjih 20-ak godina. Ovih se dana, kada su uljare prepune maslina za preradu, vidi da je maslinarstvo prva, i to ne samo poljoprivredna grana Vodnjana. Prije 20-ak godina počeli smo s oživljavanjem maslinarstva i mislim da smo jedna od rijetkih, ako ne i jedina jedinica lokalne samouprave koja iz svog proračuna plaća stručnu uslugu kroz udrugu Agroturist. Bez edukacija i potpore Grada takvi rezultati ne bi se mogli postići. Edukacija je uvijek bila bitna i na ovakvim našim manifestacijama, kaže Vitasović.

Tijekom tri dana (program u petak počinje u 12, a u subotu i nedjelju u 11 sati) odvijaju se konceptualno osmišljeni gastro showovi. Tema prvog dana DMMU-a je "Plava Istra" što znači da će se na ponudi naći morske delicije. "Zelena Istra" subotnja je tema kada će se predstavljati specijaliteti unutrašnjosti Poluotoka poput tartufa, pršuta i lovačkih jela. U nedjelju je na meniju "Jesen u Istri", a zvijezde su cuke, zelje, kostanji, voće… Tijekom cijele manifestacije razne recepte u kojima središnju ulogu igra maslinovo ulje spremat će i otkrivati chef Robert Perić.

- Perić je tu kao glavni šef, ali predstavljat će se i ugostiteljske škole, hoteli i restorani iz Istre. U takvim programima bude dosta i improvizacije pa, na primjer, netko iz delegacija odluči kuhati i kroz jelo predstaviti svoj kraj, ali uvijek s maslinovim uljem, kaže Vitasović.

Organizacija košta do 800 tisuća

U nedjelju navečer upravo će on spremati palačinke po bumbarski što je, kaže, počelo kao šala, a pretvorilo se u tradiciju manifestacije. Gradonačelnik je uz izlagače najavio i sudjelovanje predstavnika bratimljenih gradova pa grad Otok dolazi sa svojim kulenom, Blace iz Srbije sa šljivovicom…

- Maslinovo ulje danas je proizvod koji najbolje predstavlja grad Vodnjan. Na njega možemo biti ponosni kada je kvaliteta u pitanju, a mislim da i kvantitetom za koju godinu možemo postići nivo koji priželjkujemo. Vodnjan je broj jedan što se tiče maslinarstva u Hrvatskoj i zato pozivam sve da nas posjete i uživaju u ovih tri dana, rekao je Vitasović.

DMMU pratit će i razni sportski programi kao i večernji koncerti. Da je zaista riječ o značajnoj manifestaciji govori podatak da njena organizacija košta između 700 i 800 tisuća kuna. Dio troškovi Grad pokriva zakupom štandova, sponzorstvima, a pomaže mu i Istarska županija.

Maslinarstvo je dobar biznis

Vodnjan je najdalje otišao kada se govori o maslinarstvu, a mislim da bi mogli biti još i jači da se prije pet godina prepustilo upravljanje državnim poljoprivrednim zemljištem gradovima i općinama, a ne agencijama. Kao što smo već podijelili oko 500 hektara, tako smo do sada mogli podijeliti i još pa bi danas imali daleko više nasada. Unatoč tome, drago mi je da su mnogi građani i poduzetnici prepoznali maslinarstvo kao dobar biznis. Puno je njih uložilo znatna sredstva, pa i uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i iz EU fondova. Za ubuduće bi voljeli da se administracija oko dodjele zemljišta ubrza, da poljoprivrednici koriste i gradske subvencije za poduzetnike, ali i našu logistiku prilikom prijave projekata za novac EU-a, a u tome će im svakako pomagati i LAG Južna Istra, zaključio je Klaudio Vitasović. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter