Uskoro pocinje 15. prvenstvo sommeliera Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) i Maistre kao generalnog sponzora Rovinj ce 24. i 25. listopada biti domacin 15. Prvenstva sommeliera Hrvatske. Na prvenstvu, koje ce se održati u Maistrinom novootvorenom hotelu Lone, nastupit ce 26 natjecatelja iz svih krajeva Hrvatske. Na jucerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik HSK-a Veljko Ostojic rekao je da su državna prvenstva pridonijela formiranju generacija sommeliera koji mogu stajati rame uz rame svjetskim kolegama.

"Od 1999. održali smo 709 tecajeva prve razine s 1.456 i 13 tecajeva druge razine sa 740 polaznika. Potvrdu o položenom ispitu dobilo je 213 polaznika prve i sto polaznika druge razine", naglasio je Ostojic.

Program natjecanja najavili su voditelj edukacije pri HSK-u Sandi Paris i rukovoditelj hrane i pica Maistre Viljam Cvek.

Cetvrtfinalno natjecanje održat ce se u ponedjeljak. Natjecatelji ce morati pristupiti jednosatnom pisanom testu iz povijesti, zakonodavstva, domaceg i medunarodnog vinogradarstva i vinarstva te iz struke. U drugom dijelu kušat ce i ocjenjivati po jedno bijelo i crveno, uz pokušaj lociranja porijekla, proizvodaca, godine berbe i trajnosti. U završnom dijelu natjecanja kandidati ce predstaviti prakticnu disciplinu otvaranja boce vina.

U polufinalu, u utorak 25. listopada, nastupit ce 12 najboljih, a natjecanje se sastoji od usmenog opisa i prepoznavanja vina, anonimnog kušanja i prepoznavanja drugih pica te sljubljivanja jela i vina. Finale u 17.30 sati je otvoreno za javnost, pa ce tri najbolja sommeliera pred publikom ispravljati vinsku listu, sljubiti vina uz zadani meni, poslužiti cigare, rastociti magnum bocu pjenušca te kušati i prepoznati dva hrvatska i jedno strano vino te dva druga pica.

Uz gourmet ponudu Maistre proglašenje pobjednika, koji ce predstavljati Hrvatsku na europskom i svjetskom prvenstvu, održat ce se u 19.45 sati. Istra ce tradicionalno imati najviše sudionika. Prošle godine pobjednik je bio Klaudio Jurcic iz Rijeke, a Filip Savic iz Pule i Alena Brocilovic iz Ližnjana osvojili su drugo i trece mjesto.


Podijeli: Facebook Twiter