Uskoro plus 30!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još nas samo desetak dana dijeli od novog godišnjeg doba. S prvim danom lipnja, prema klimatološkoj podjeli godišnjih doba, pocinje ljeto - za Istru svakako najvažnije godišnje doba.

Pri kraju proljeca zanimljivo je osvrnuti se na vremenske prilike koje su posljednja tri mjeseca prevladavala na ovom podrucju. Bez obzira na to što nas ocekuje u preostalih desetak dana, ovogodišnje ce proljece biti zapamceno kao jedno od najsuncanijih i najsušnijih na ovim prostorima.

Da je tako, jasno je vidljivo prema ukupnim kolicinama oborina koje su na podrucju Istre pale od pocetka proljeca. U Puli je ta kolicina iznosila oko 150 litara po cetvornom metru, u Pazinu, kao po obicaju, nešto više - oko 200 litara.

Te su kolicine u skladu s dugogodišnjim prosjekom, uz napomenu da je njihov raspored bio vrlo nepovoljan. Vecina je pala u nekoliko kišnih dana polovicom ožujka. Od tada pa sve do pred nekoliko dana kiše je bilo malo, a ozbiljna je suša prijetila citavoj Istri.

S cak 50 suncanih i tek nekoliko kišnih dana, ovogodišnje je proljece bilo po svemu nalik na rano ljeto. Slicne su bile i temperature zraka. Sva su tri mjeseca bila natprosjecno topla, a visoke ljetne temperature zabilježene su vec pocetkom travnja. No treba istaknuti i da je proljece bilo vjetrovito, u više su navrata zabilježene jake bure pri cemu su nastale i ozbiljne štete.

Prognoze vremena za narednih desetak dana vrlo su povoljne. U tom ce razdoblju uglavnom bitni utjecaj imati visoki tlak zraka što znaci da ce vrijeme i dalje biti stabilno, suho i suncano.

Posebno se to odnosi na priobalna podrucja Istre gdje ce suncanih dana biti najviše, dok ce u unutrašnjosti te posebno u planinskim podrucjima vrijeme biti nestabilnije i s nešto više naoblake. Vrlo su rijetko moguci i kratkotrajni slabi pljuskovi ili poneka slaba grmljavina.

Temperature zraka ce svakim danom biti sve više, uskoro ce se sasvim približiti 30 stupnjeva. Ljeto je sasvim blizu - ako možda vec i nije pocelo, sigurno ce poceti vec iducih dana. Nakon suhog i suncanog proljeca ocekuje se dugo, sušno i vruce ljeto.


Podijeli: Facebook Twiter