Uskoro otvorenje studentskog doma i restorana

Unutrašnjost novog studentskog restorana (D. ŠTIFANIĆ)
Unutrašnjost novog studentskog restorana (D. ŠTIFANIĆ)

Opremanje studentskog doma i restorana Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli je pred završetkom stoga se može očekivati da će, upravo prema najavama, biti otvoren do konca ovog mjeseca ili najkasnije početkom idućeg. Oprema je dopremljena i montirana, obavljaju se završni radovi i čeka se tehnički pregled da bi se mogao definirati točan datum svečanog otvorenja, doznajemo od prorektorice za poslovne odnose i financije prof. dr. sc. Lorena Mošnja-Škare.

Uloženo 40 milijuna kuna

Podsjetimo da je ugovor o javnoj nabavi za opremanje studentskog doma i restorana u vrijednosti od gotovo šest milijuna kuna potpisan u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u siječnju. Tada je, sukladno ugovoru, najavljeno i njegovo dovršenje do ljeta. Taj su ugovor potpisali ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, rektor pulskoga Sveuličišta Alfio Barbieri u ime naručitelja i Danijela Miljević-Trivanović u ime zajednice ponuditelja Montone&Co d.o.o. iz Pule, Sygma d.o.o. iz Osijeka i Gastro-Tim d.o.o. iz Pazina.

Bivše zgrade pulske Opće bolnice su za potrebe studentskog doma, restorana i pizzerije u vlasništvo Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli prenesene okvirnim sporazumom između Istarske županije, Opće bolnice Pula i Sveučilišta. Ukupna površina obiju zgrada koje se nalaze u strogom središtu grada, a u blizini postojećih sveučilišnih zgrada u kojima se izvodi nastava, iznosi 4.700 četvornih metara. Građevina studentskog restorana i pizzerije ima ukupnu površinu od 1.700 četvornih metara. Ukupno je, za građevinske radove i opremanje zgrada uloženo oko 40 milijuna kuna.

1.200 obroka dnevno

- Restoran ima kapacitet 184 sjedeća mjesta u zatvorenom prostoru i 68 sjedećih mjesta na terasama, dok pizzeria ima 72 sjedeća mjesta u zatvorenom prostoru i 36 sjedećih mjesta na otvorenim terasama. Ukupni kapacitet restorana i pizzerije bit će 1.200 obroka dnevno, ističe Mošnja-Škare.

Građevina studentskoga doma ima ukupnu površinu od tri tisuće četvornih metara, sa 72 smještajne jedinice, odnosno 144 postelja i četiri apartmana sa svim pratećim društvenim, uslužnim i upravnim prostorijama. Od toga je predviđeno pet smještajnih jedinica za boravak i rad osoba s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Zanimljivo je istaknuti da je za slijepe osobe po podu postavljena signalizacija koja ih vodi od recepcije do soba.

I dok poseban dizajn restorana i pizzerije potpisuje studio "A&D" arhitekta Davora Matticchija, dom su dizajnirali u Urbisu. Posebnost doma je i što svaki kat ima svoju boju od plave, preko žute do zelene na vrhu gdje su zapravo uređeni i apartmani za gostujuće profesore s terasama s kojih se pruža najljepši pogled na grad. Osim par jednokrevetnih, sve su sobe dvokrevetne, a postoje i male stambene zajednice od tri sobe koje dijele zajedničku kuhinju, kupatilo i wc. U većini soba su televizori, frižideri, a one sobe koje nemaju kuhinju, uređena je zajednička na katu.

Studentski dom i restoran koristit će pulski studenti, ali i mnogobrojni studenti i profesori koji dolaze u Pulu u sklopu sve razgranatijih programa Sveučilišta. Naime, već je za srpanj najavljen dolazak nastavnika i studenata koji će koristiti nove smještajne kapacitete u okviru dugogodišnjeg programa bilateralne suradnje Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" s Austrijom - ljetne škole jezika, njemačkog i hrvatskog. Također, boravit će ondje nastavnici i polaznici programa učenja hrvatskog jezika za gradišćanske Hrvate. Zapravo, prvi stanari bit će upravo strani studenti, naglasila je prof. Mošnja-Škare.

Valja napomenuti da je u sklopu kampusa uređen i caffe bar, a da unutar doma imaju i fotokopirne aparate, i teretanu i informatičku radionicu. Cilj je bio, kako saznajemo, zadržati studente unutar kampusa gdje će im biti dostupni svi potrebni sadržaji da ne moraju lutati gradom. Također, imat će praonicu na žetone te polivalentnu dvoranu sa stolovima za stolni tenis i drugom sklopivom opremom da bi se sve moglo ukloniti, a sve da bi dvorana mogla postati i mjesto za druženje, radionice, sastanke, predavanja… "Na malom prostoru pokušali smo uklopiti što više sadržaja. Manje je više, što se kaže", ističe prof. Mošnja-Škare.

- Intencija sveučilišta je kapacitete proširiti na 400 do 500, jer je sve više vanjskih studenata. Radit će se stoga na stvaranju uvjeta da bi se kampus proširio, a kada se to riješi, vrlo vjerojatno ćemo zatražiti potrebna sredstva od EU-fondova, najavio je rektor prof. dr. sc. Alfio Barbieri. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter