Uskoro otvaranje "Metrisa"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na podrucju nekad zapuštenog i potpuno devastiranog odjela kirurgije u sklopu stare pulske bolnice, sredinom iduceg mjeseca, tocnije 16. studenog, svoja vrata otvara prvi istarski centar specijaliziran za istraživanje metala "Metris". Centar je nastao u sklopu projekta MET.R.I.S, ciji je glavni nositelj Istarska razvojna agencija (IDA), koja ga je prije dvije godine kandidirala u sklopu programa prekogranicne suradnje izmedu Hrvatske i Italije "Phare 2006".

Buduci da je projekt tijekom kandidature u konkurenciji od ukupno 63 projekata najbolje ocijenjen, u startu mu je odobren i najveci novcani iznos, a njegova je ukupna vrijednost 740 tisuca eura, od cega vrijednost suvremene opreme iznosi cak 498 tisuca eura. Direktor IDA-e Darko Lorencin objašnjava da je ideja o prvom takvom centru u Istri nastala nakon kompletne analize istarskog gospodarstva, koja je pokazala da preradivacka industrija cini najvažniji gospodarski sektor s više od 33 posto ukupnog dohotka, a samo metalna industrija cini više od 50 posto preradivacke industrije.

Po njegovim rijecima, svrha centra je uspostavljanje istraživackog centra za metalnu industriju da bi se pomoglo malom i srednjem poduzetništvu te razvoju industrije da postanu što konkurentniji na globalnom tržištu. Lorencin veli da su mali i srednji poduzetnici u metalnom sektoru trenutno okupljeni oko velikih kompanija i pretežito djeluju kao njihovi dobavljaci.

- U slucaju da velike kompanije zbog nedostatka novih proizvoda prestanu koristiti njihove usluge, što je povezano s nedostatkom istraživackih  i razvojnih aktivnosti, gospodarstvo Istarske županije našlo bi se u problemima zbog velikog broja zaposlenih u tom sektoru. Stoga je svrha istraživackog centra usmjerena prema stimuliranju i potpori projektnih inicijativa, što ce znacajno utjecati na razvoj i povecanje ulaganja u metalni sektor. Takoder, utjecat ce i na povecanje zaposlenosti u tom sektoru, oživjeti podrucja djelovanja, komercijalizirati nove tehnologije i ojacati lokalno gospodarstvo. Pozitivan utjecaj istraživackog centra ocitovat ce se i putem obrazovnih aktivnosti usmjerenima prema studentima regionalnih ucilišta i sveucilišta, ali i na male i srednje poduzetnike, veli Lorencin te dodaje da je vec sada postoji inicijativa za otvaranjem tehnološkog fakulteta koji bi mogao koristiti usluge centra.

U centru, cija se površina proteže na ukupno 600 cetvornih metara, nalaze se cetiri vrhunska laboratorija opremljena elektronskim mikroskopom, statitickom kidalicom za testiranje cvrstoce i izdržljivosti materijala, optickim spektometrom te racunalom za numericku analizu metala. U laboratorijima ce raditi tri strucnjaka koja ce vršiti analizu uzoraka metala, a tu se nalaze i moderno opremljen uredski prostor te konferencijska sala.

- Razgovarali smo s vodecim tvrtkama u sektoru metala, konkretno s brodogradilištem Uljanik i tvrtkom Cimos, a projektom se predvida podizanje konkurentnosti njihovih proizvoda. Uz to, vodeni su i razgovori s vodecim tvrtkama iz sektora nemetala, kao što su tvornice cementa, vapna i stakla, koje bi se u buducnosti mogli koristiti našim uslugama, rekao je Lorencin i dodao da cijene usluga još nisu definirane. Objašnjava da su dosad tvrtke ispitivanja vršila uglavnom u inozemstvu, a sada to na jednom mjestu mogu uciniti u Istri, što je u konacnici brže i jeftinije.


Podijeli: Facebook Twiter