Uskoro odluka o drugom krugu

Pročelnica Jasmina Nina Kamber (Manuel ANGELINI)
Pročelnica Jasmina Nina Kamber (Manuel ANGELINI)

Bliži se kraj prve natječajne faze za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Podsjetimo, u prvoj natječajnoj fazi, uz Pulu, sudjeluju i Varaždin, Rijeka, Osijek, Split, Dubrovnik, Zadar, Đakovo i Zagreb.

U četvrtak, 28. svibnja, Pula će, među ostalim gradovima kandidatima, braniti pred Europskim stručnim Povjerenstvom svoju kandidaturu za ovu prestižnu titulu.

- Pula se i u ovom vrlo zahtjevnom natječaju za najveći europski projekt istaknula među brojnim gradovima kandidatima. Grad Pula prvi je grad u Europi koji je predao natječajnu dokumentaciju za kandidaturu za prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture 2020. Uspješno su odrađene sve preliminarne aktivnosti te je za sada, koliko je poznato, jedini grad kandidat koji na ovom natječaju u potpunosti zadovoljava vrlo stroge formalne uvjete, veli gradska pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber.

Pula prva predala kandidaturu

Ona ističe i da su pripreme za kandidaturu trajale godinama. Pula je donijela prvu Kulturnu strategiju grada u Hrvatskoj koja je uvjet pristupa natječaju, zatim prva kompletirala i predala natječajnu dokumentaciju u Europi, a ujedno i je prvi hrvatski grad koji je još 2009. prepoznao značaj ovog natječaja i službeno obznanio svoju kandidaturu.

Prezentacije gradova koji se natječu za prestižnu europsku titulu održat će se u Zagrebu od 27. do 29. svibnja pred europskim stručnim povjerenstvom sastavljenim od 12 članova (deset iz europskih zemalja, dva iz Hrvatske).

- Ukoliko Grad uđe u drugi krug, sukladno natječaju počinje se s detaljnom razradom programa, radi se i na čvršćoj suradnji kulturnog sektora i međusektorskog povezivanja, ne samo u Gradu već i u Europi, organiziraju se eventi koji gradu daju veću vidljivost na karti Europe i radi se na intenzivnoj pripremi druge natječajne dokumentacije s uključivanjem ne samo cjelokupnog kulturnog, već i gospodarstvenog, obrazovnog i turističkog sektora, veli Kamber.

Uloga Povjerenstva je ocijeniti prijave gradova kandidata, usuglasiti listu gradova koji ulaze u fazu konačnog odabira, predložiti jedan grad za dodjelu naslova Europske prijestolnice kulture i novčane nagrade "Melina Mercouri", pratiti pripreme imenovanog grada sve do godine naslova (faza praćenja) te na kraju faze praćenja podnijeti izvješće na temelju kojeg će komisija odlučiti hoće li određenom gradu dodijeliti novčanu nagradu "Melina Mercouri".

Od pulske pročelnice za kulturu saznajemo da europski konzultanti odlično ocjenjuju natječajnu knjigu Pule; vrlo je zahtjevna u tehničkom smislu i obuhvaća, uz umjetnički program, poglavlja o kulturnoj i razvojnoj strategiji, europskoj dimenziji projekta, evaluaciji, participaciji i brojne druge strogo zadane pojedinosti.

Natječajna knjiga posvećena Nordungu

- Pula je svoju natječajnu knjigu posvetila slabo poznatom europskom vizionaru i prvom svemirskom arhitektu Hermanu Potočniku Noordungu rođenom u Puli 1892. koji je snažno vjerovao da jednom kada čovjek napokon osvoji svemir, nikada ne bi smio dozvoliti ni jednoj vojsci da ga okupira. Stoga će u svom programu pulska prijestolnica izvršiti svojevrsnu kulturnu okupaciju, a tema je kulturna demilitarizacija koja je duboko utkana u viziju razvoja grada i cijele regije, jer je i dvadesetak godina nakon što je posljednji vojnik napustio Grad, svijest građana još uvijek "okupirana", kazala je Kamber.

Pula će svojom kandidaturom ponuditi svojim građanima, ali i svim građanima Europe brojne kulturno umjetničke događaje. U projekt su već u ovoj prvoj natječajnoj fazi uključeni brojni europski partneri, institucije i umjetnici, a uz postojeću infrastrukturu, kulturni programi odvijat će se i u "nepoznatoj" Puli (podzemnim tunelima, tvrđavama, napuštenim vojnim objektima) i nepoznatoj Istri (mjestima bez signala, napuštenim selima, zaboravljenim lokalitetima).

Titula Europska prijestolnica kulture ne dodjeljuje se kao nagrada za postojeće/sadašnje stanje. Ova titula nije nagrada, ona je snažan alat koji osigurava promjene.

Početkom lipnja bit će poznato koji gradovi ulaze u drugi krug natječaja, a u proljeće 2016. znat će se i konačna odluka tko će biti kulturna prijestolnica Europe za 2020. godinu. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter