Uskoro novi pogoni u poduzetničkoj zoni Galižana

U zoni Galižana trenutno radi 30-ak tvrtki
U zoni Galižana trenutno radi 30-ak tvrtki

Razbijena i skroz uništena oglasna tabla na ulazu u poduzetničku zonu Galižana u prvi mah ne odaje dojam da se u zoni odvija ikakvo poduzetništvo, a kamoli proizvodnja. Slučajni prolaznik zapravo bi pomislio da je reklama za jednu od istarskih poduzetničkih zona tek sjećanje na neka bolja vremena kada je zona radila i kada je još bilo posla i nadobudnih poduzetnika.

No kratak obilazak "zone Galižana" koje se zasad proteže na nekih 20-ak hektara bilo je dovoljno da i mi promijenimo mišljenje. Radi se, i to punom parom. Štoviše, u planu je otvaranje i novih pogona, a pred ulazima u proizvodne pogone ukrcaji i iskrcaji robe, bageri na terenu...

Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović veli da je u ovom trenutku nekoliko tvrtki zainteresirano za ulazak u zonu a neke su tvrdi već i kupile zemljište ili pak imaju svu prostorno-plansku dokumentaciju za početak gradnje.

- Nadam se da će do kraja ove godine ili početkom iduće u zonu Galižana neke tvrtke postaviti prve kamene temeljce. Grad je naime vlasnik parcela koje zainteresirani poduzetnici mogu kupiti putem javnog natječaja nakon čega oni postaju vlasnici zemljišta kojeg mogu i iznajmiti. Činjenica je da je kriza učinila svoje i da je sada cijena kvadratnog metra i do tri puta niža nego recimo prije šest-sedam godina. Naime, nekada je kvadrat zemljišta u sklopu zone koštao 60 eura, a sada se kvadratni metar prodaje po prosječnoj cijeni od 25 eura, kaže Vitasović i dodaje da ukoliko zainteresirani poduzetnik plati odjednom, ima mogućnost popusta od 10 posto.

Ipak Vitasović smatra i da je sadašnja prosječna cijena kvadrata preskupa, no napominje da se Grad mora držati pozitivnih propisa i ne može ići na cijenu ispod one tržišno procijenjene.

U zoni Galižana trenutno djeluje 30-ak tvrtki koje zapošljavaju 400-tinjak radnika. Većina tih tvrtki nema pravno sjedište u Galižani, a u zoni su im isključivo pogoni i hale.

- Grad Vodnjan održava svu postojeću infrastrukturu, a sama zona nije zamišljena na način da neka određena tvrtka njome upravlja. Treba reći da zona ima mogućnost širenja na još nekih 50-ak hektara i vjerujem da će se s vremenom i ostali dio zemljišta osposobiti i da će Grad Vodnjan i dalje ulagati u novu infrastrukturu za tvrtke koje tamo budu gradile svoje pogone. Naime, svi zainteresirani poduzetnici mogu pokrenuti inicijativu da im se određena parcela dade na raspolaganje, nakon čega o tome odlučuje Gradsko vijeće koje i raspisuje natječaj. Činjenica je da je takvih inicijativa manje nego kada je zona počela s radom, no smatram da uspješno uspijeva prkositi krizi. Unutar same zone djeluje i nekoliko izuzetno jakih tvrtki koje odlično rade. Neke su tvrtke morale ugasiti pogone, a koliko znam uglavnom su to bili kooperanti koji su radili za brodogradilište Uljanik, rekao je vodnjanski gradonačelnik i dodao:

- Nama je prije svega bitno da zainteresiranih ima jer takav princip na kojem djeluje zona zapravo je jedan dugoročni oblik ulaganja. S druge strane treba reći da aktualna porezna politika na razini države ne stimulira jedinice lokalne samouprave na ulaganja u poslovne zone jer troškovi su veliki, a malo toga dobivamo nazad. Ipak cilj je dugoročno razvijati naša područja i uvjeren sam da ćemo za spremne projekte moći koristiti sredstva koja će nam biti na raspolaganju i iz europskih fondova početkom iduće godine, kazao je Vitasović. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter