Uskoro nova prometna rješenja u staroj jezgri


Regulacija jednosmjernog prometa u pojedinim dijelovima stare jezgre u Vodnjanu opet će biti podvrgnuta izmjenama. Na aktualnom satu nedavne sjednice Gradskog vijeća vijećnik HNS-a Petar Mirković upozorio je na to da se stanovnici Ulice sv. Martina ne mogu vratiti traktorima u svoj kvart najkraćim mogućim putem, već s poljoprivrednim strojevima zbog jednosmjernih ulica voze "sve naokolo", čime, uostalom, ometaju i promet.

Jednosmjerni promet

- Problematičan je promet i kod "starog torcia" jer je zabranjena vožnja dijelom ulice. Može li se nešto promijeniti da se olakša ljudima koji žive u tim kvartovima, pitao je Mirković. Podsjećamo da su znakovi kojima se u uskim ulicama regulira jednosmjerni promet, uz one koji funkcioniraju već godinama ili desetljećima, postavljeni koncem prošle godine. "Da, upoznati smo s tim problemima. Naručili smo nova prometna rješenja i za koji dan će se to izmijeniti", poručio je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Mirković je s govornice Vijeća poručio i da su ulazi u Vodnjan s važnih cestovnih pravaca lijepo uređeni i služe na čast gradu i građanima, ali čim zađu u staru jezgru, došljaci se susreću sa sasvim drugačijom slikom.

- Trgovačka ulica do stare apoteke ne liči ni na što. Ono je kao šaka u oko svakome tko uđe u grad, rekao je Mirković. Na istoj je sjednici pitanje uređenja starog grada potegnuo i Gianfranco Vitassovich iz HSU-a, kojeg je zanimalo kada će se urediti Ulica Castello prema crkvi i Župnom trgu te Ulica Garibaldi prema tržnici, odnosno Trgu slobode.

- Obnova stare jezgre jedan je od prioriteta ovog mandata. Projekt uređenja ulica prema markatu kandidirali smo na europski natječaj, ali još nemamo rezultate, rekao je Vitasović.

Međunarodni fondovi

Dugo se već planira uređenje Narodnog trga ili jednostavno Place, kako je zovu domaći, te Župnog trga i Ulice Castello koja ih povezuje, a posljednjih se godina financijska rješenja za ove velike i zahtjevne investicije traže u međunarodnim fondovima. U sklopu rasprave o uređenju Trgovačke, gradonačelnik je naveo da će na jesen gradska uprava predstaviti nekoliko programa za revitalizaciju stare jezgre. "Želimo oživiti starogradsku jezgru i zaustaviti trend iseljavanja iz središta na periferiju", poručio je Klaudio Vitasović. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter