Uskoro natječaj za novog ravnatelja porezne uprave

(Nenad REBERESAK)
(Nenad REBERESAK)

Ministarstvo financija uskoro će raspisati natječaj za izbor ravnatelja Porezne uprave, doznajemo u Ministarstvu financija. To je mjesto ostalo prazno nakon što je bivša ravnateljica Nada Čavlović Smiljanec dala ostavku  30. travnja.

Poreznu upravu otad  kao privremeni ravnatelj vodi Josip Lozančić, koji je bio jedan od zamjenika bivše ravnateljice. Vlada novog ravnatelja nije mogla imenovati kao ranijih godina jer novi Zakon o Poreznoj upravi propisuje da se za mjesto ravnatelja, iako je on državni dužnosnik,  ali i zamjenika i pomoćnika ravnatelja raspisuje javni natječaj. privremeni ravnatelj poreznu upravu može voditi najviše šest mjeseci.

Natječaj se, pojasnili su nam sugovornici iz Ministarstva priprema, a na pitanje kad će točno biti raspisan odgovor je bio - uskoro.  Lozančić na sadašnjoj poziciji može biti do početka studenoga sljedeće godine.  Zakonom je propisano da se ravnatelja imenuje na razdoblje od  pet godina, što znači da će izbor ravnatelja do kraja ove godine značiti da bi on trebao odraditi i gotovo cijeli mandat  za vrijeme nove Vlade koja će dobiti mandat nakon parlamentarnih izbora krajem 2015. godine.

Razrješenje ravnatelja koji je biran nakon raspisanog javnog natječaja moguće je  na njegov osobni zahtjev, zbog trajne nesposobnosti za rad ili ako se utvrdi odgovornost za tešku povredu službene dužnosti.  Na javni natječaj se mogu javiti kandidati koji osim općih uvjeta imaju i deset godina staža na rukovodećim poslovima.  Te uvjete zadovoljava Josip Lozančić sadašnji privremeni ravnatelj, koji bi s obzirom da je na njega pao izbor da zamijeni Nadu Čavlović Smiljanec, možda mogao biti prihvatljiv Vladi ukoliko se  prijavi na javni natječaj.

No, kome god se posao ravnatelja Porezne uprave učini prihvatljivim mora znati da dolazi na čelo službe koja je dobrano poljuljana sukobima unutar Ministarstva financija koji su se događali posljednjih mjeseci, a pogotovu u samom vrhu Porezne uprave. Jedna epizoda tog višemjesečnog "rata" događala se i prošlu subotu na Glavnom odboru SDP-a gdje su se međusobno optuživali bivši ministar Slavko Linić i bivša ravnateljica Čavlović Smiljanec uprava na poslovima iz djelokruga Porozne uprave.

- Mi smo kao  demoralizirana, rasturena vojska. Sve što smo  dobro napravili posljednjih godina  više se ne vidi od tih političkih sukoba unutar SDP-a. Ne znam tko bi nam htio biti general, iako svoj posao nismo zaboravili raditi, tako nam je trenutno ozračje u Poreznoj upravi pred izbor novog ravnatelja opisao jedan službenik. (Jagoda MARIĆ / Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter