Uskoro meteopostaja na Ucki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Voditelji Istarskog meteorološkog portala (Istramet) planiraju zajedno s klubovima za slobodno letenje rijeckim Krilima Kvarnera i opatijskim Homo volans postaviti prvu meteorološku postaju na Ucki. Ucinit ce to u suradnji s Parkom prirode Ucka, imat ce pet senzora (termometar, hidrometar, barometar, anemometar, kišometar) koji se napajaju solarnom energijom, a podatke šalju racunalu bežicnom vezom.

Automatska meteopostaja trebala bi proraditi do kraja godine, a podaci o vremenskim prilikama koji ce stizati s istarske gore bit ce najzanimljiviji izletnicima i planinarima.

Portal Istramet otvorilo je cetvero mladih zaljubljenika u meteorologiju i meteorološke fenomene: 17-godišnji pazinski gimnazijalac Alen Šterpin, 21-godišnji student poreckog fakulteta Petar Radovan iz Žužici, 30-godišnji bujski fotograf Goran Kovacevic i 17-godišnja rovinjska gimnazijalka Monika Šuran iz Poreca.

Ljubav prema vremenskim pojavama gaje od djetinjstva, a ideja o stvaranju regionalnog portala uslijedila je nakon medusobnog upoznavanja na forumu nacionalnog meteorološkog portala. Na "autonomni" su se portal odlucili, kažu, zbog lakše organizacije te da bi lokalnim vremenskim posebnostima dali veci prostor.

Dosad su u vlastitoj režiji instalirali šest automatskih meteoroloških postaja: u Pazinu, Bujama, Žužicima, Livadama, Humu i Labinu. Namjera im je nadopunjavati mrežu meteopostaja pa pozivaju zainteresirane suradnike da im se jave, posebice one iz Poreca, Rovinja i Pule.

Na njihovu se portalu osim meteoroloških informacija, koje se izmjenjuju iz sata u sat, svakodnevno objavljuju autorski tekstovi o lokalnim vremenskim pojavama, prognoze prema javno dostupnim prognostickim modelima, satelitske snimke, sinopticke karte, fotografije i snimke koje im ponajviše šalju aktivni citatelji portala, zanimljivosti...

Uskoro ce poceti s izradom statistickih mjesecnih grafova, a namjeravaju dopuniti postojece meteopostaje panoramskim web-kamerama da bi citatelji mogli dobiti potpunu "sliku vremena".

Mladu ekipu ocekuje skori redizajn portala kojim ce dobiti privlacnije ruho te registracija udruge Istramet (koja zasad ima šest clanova). Nadaju se da ce portal biti zanimljiv i turistima za koje tekstove prevodi automatski prevoditelj.


Podijeli: Facebook Twiter