Uskoro kraj blokade fakulteta?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Studenti koji ce zadovoljavati semestralne uvjete svojih studija studirat ce besplatno, zakljucilo je Povjerenstvo za izradbu prijedloga zakonskog okvira promjena u visokoškolskom obrazovanju na svom prvom sastanku održanom na Filozofskom fakultetu (FF) u Zagrebu.

- Prihvatili smo sve zahtjeve studenata, jedina je razlika uvodenje penaliziranja u vidu placanja razlike ECTS bodova. Naime, uvjet za besplatan semestar jest prikupljen broj bodova u prethodnom semestru. Ako student ne skupi broj koji ce propisati svako visoko ucilište zasebno, nego - na primjer - od potrebnih 30 skupi 25, morat ce platiti razliku, što bi u ovom slucaju bila jedna šestina cijene semestra, objasnio je jucer predsjednik Povjerenstva prof. dr. sc. Žarko Puhovski. Prema njegovim rijecima, ovakav model placanja uveden je zbog jednog jedinog razloga.

- Moralno je neprihvatljivo da studenti koji ne udovoljavaju uvjetima studiraju pod istim okolnostima kao i oni koji ih redovno ispunjavaju, zakljucio je Puhovski.

Prema prijedlogu Povjerenstva, studenti bi upisom dobili pravo na 10 ili 12 semestara studija, odnosno pet ili šest godina studiranja bez placanja. Povjerenstvo je prihvatilo i nacelo da studenti imaju godinu dana apsolventskog staža nakon završetka nastave, a prije završetka studija u konacnoj formi.

U meduvremenu, prekinuta je blokada na Fakultetu politickih znanosti, pa je moguce da ce ubrzo prekid prosvjeda izglasati i studenti Filozofskog fakulteta. Cini se da u ovom momentu nema toliko snažne potpore, a pogotovo ne euforije kakva je bila ovog proljeca kada su blokade zahvatile dvadeset fakulteta u osam gradova. No, isticu studenti, iako se razmišlja o izlaznoj strategiji, posljednju rijec kao i uvijek ima plenum, koji za studente predstavlja jedino tijelo koje može odluciti o kraju okupacije sveucilišta.


Podijeli: Facebook Twiter