Uskoro konzorcij razvojnih agencija jugoistočne Europe

Ravnatelji razvojnih agencija jugoistočne Europe u Pazinu (A. DAGOSTIN)
Ravnatelji razvojnih agencija jugoistočne Europe u Pazinu (A. DAGOSTIN)

Devet razvojnih agencija s područja jugoistočne Europe jučer je u rotondi pazinskog Kaštela potpisalo partnerski sporazum s ciljem osnivanja konzorcija razvojnih agencija jugoistočne Europe.

Razvojni centar "Srce Slovenije" iz Litije (Slovenija), Centar za planski razvoj sjeveroistočne regije Kumanovo (Makedonija), Agencija za regionalni razvoj Autonomne pokrajine Vojvodina iz Novog Sada (Srbija), Regionalna razvojna agencija Bjelasica, Komovi i Prokletije iz Berana (Crna Gora), Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu iz Mostara (Bosna i Hercegovina), Sarajevska regionalna razvojna agencija iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina), Albanska razvojna agencija za ulaganja iz Kruje (Albanija), Regionalna razvojna agencija "Dunea" iz Dubrovnika te Razvojna agencija "Srce Istre" bit će članice novoutemeljenog konzorcija koji se osniva s osnovnim ciljem snažnijeg nastupa prema institucijama i fondovima Europske unije u realizaciji zajedničkih razvojnih projekata.

- Udruživanje je dugogodišnja želja, a budući da je Općina Litija geometrično središte Slovenije, prva je ideja bila da u konzorcij povežemo po jednu razvojnu agenciju iz središta balkanskih država. No, neke države nemaju geometrična središta, pa smo se na kraju odlučili za intuitivni izbor partnera za koje vjerujemo da će biti pravi, kazala je Aleksandra Gradišek, inicijatorica udruživanja agencija i voditeljica Razvojnog centra "Srce Slovenije" koja je u proteklih petnaest godina postojanja realizirala 23 europska projekta. Najavila je da već idućeg tjedna započinje rad na zajedničkom projektu na temu tradicijskog zanatstva u koji će, uz talijansku i grčku agenciju, biti uključeno svih devetero partnera konzorcija.

- Udruživanje u konzorcij nam omogućuje da sudjelujemo i u onima programima gdje se dosad nismo mogli kandidirati, primjerice europskim programima vezanim uz dunavsko područje. Tako jedan od projekata koji nam može biti zanimljiv je valorizacija Pazinčice, ali i uređenje starogradskih jezgri te razvoj tradicijskog obrtništva i poduzetništva, kazao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter