Uskoro konačna odluka o Hernadijevoj tjeralici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) očekuje da bi Komisija za kontrolu Interpolovih datoteka uskoro trebala donijeti konačnu odluku o privremeno povučenoj tjeralici za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, čiju će optužnicu za podmićivanje bivšeg premijera Ive Sanadera idućeg tjedna početi razmatrati zagrebački Županijski sud.

MUP pojašnjava da je Hernadijeva tjeralica, bez znanja hrvatske policije, suda i tužiteljstva, privremeno povučena u veljači upravo na preporuku Komisije čija se konačna odluka očekuje ovih dana. "Interpol Zagreb je od Komisije za kontrolu Interpolovih datoteka, nakon što je međunarodna potraga za Zsoltom Tamasom Hernadijem privremeno povučena iz Interpolovih potražnih evidencija, zaprimio zahtjev za dostavom dodatnih informacija potrebnih kako bi Komisija donijela konačnu odluku o tome da li će međunarodna potraga za Zsoltom Tamasom Hernadijem biti raspisana u potražnim evidencijama Interpola.

Tražene informacije od strane Interpola Zagreb, a temeljem odgovora nadležnog pravosudnog tijela (DORH), dostavljene su Komisiji za kontrolu Interpolovih datoteka te se konačna odluka od strane Komisije početkom lipnja", izjavila je Bikić Hini. Komisija je, po njenim riječima, spornu preporuku o povlačenju tjeralice donijela još u siječnju nakon pritužbi koje im je uputio predsjednik uprave MOL-a kojega Hrvatska traži zbog sumnje da je za svoju tvrtku korupcijom izborio veća upravljačka prava u Ini.

U međuvremenu je protiv Hernadija podignuta i optužnica o čijoj bi osnovanosti zagrebački Županijski sud trebao početi raspravljati u ponedjeljak 9. lipnja. Optužnim vijećem, koje optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu, predsjedat će sutkinja Gordana Mihela Grahovac. Sud također mora razmotiriti i prijedlog da se Hernadiju sudi u odsutnosti.

Uskok je Hernadija krajem ožujka optužio da je Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. Tvrde da je predsjednik Uprave MOL-a, od početka 2008. do kraja 2009. u Zagrebu sa Sanaderom dogovorio da će za 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključe Prva izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara trgovačkog društva Ina.

Istragu protiv Hernadija Uskok je prekinuo u prosincu 2012. i ponovno je pokrenuo nakon ulaska Hrvatske u EU. Uz ponovno pokretanje istrage, Uskok je za Hernadija zatražio i istražni zatvor nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. Sanader je zbog primanja mita od Hernadija osuđen na deset godina zatvora, a Vrhovni sud upravo razmatra žalbe njegove i obrane i Uskoka u slučaju Hypo i Ina-MOL. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter