Uskoro ključevi prvim vlasnicima pazinskih POS stanova

Nova zgrada u Bulešićevoj ulici u Pazinu (M. RIMANIĆ)
Nova zgrada u Bulešićevoj ulici u Pazinu (M. RIMANIĆ)

Za manje od mjesec dana stanari zgrade u ulici Miroslava Bulešića u Pazinu, izgrađene u sklopu programa poticane stanogradnje, koji podmire sve obaveze, moći će dobiti ključeve svojih stanova, kaže Dragan Šipraka direktor pazinske "Usluge", investitora u ovom projektu. Zgradu je projektirala arhitektica Nada Orbanić Sapindžić iz Rovinja, a izgradila ju je tvrtka MIPCRO iz Ivanca.

Izgrađena mjesec dana prije roka

Gradnja je započela 16. kolovoza 2104., a dovršena je 15. svibnja 2015., mjesec dana prije roka, kaže šef gradilišta Darko Bolčević. Zgrada ima 13 stanova i to šest površine oko 55 metara četvornih i šest stanova površine oko 70 metara četvornih. U prizemlju je jedan stan bio namijenjen osobi s posebnim potrebama, a uz njega u prizemlju su i četiri poslovna prostora. Svaki stan ima zasebno brojilo za vodu i struju, spremište i parkirni prostor ispred kuće. Primarno grijanje riješeno je klimom, a postoji mogućnost sekundarnog grijanja na kruta goriva, jer svaki stan ima dimnjak. Graditelji su tijekom opremanja redovito surađivali s kupcima stanova koji su prema svojoj želji birali sanitarijsku opremu, podne obloge, pločice, stolariju i ostalo, a neki su se odlučili i za dodatne pregrade i tako dobili po još jednu prostoriju u stanu. Iako se radi o programu poticane stanogradnje, zgrada je relativno luksuzna, dodaje Šipraka. On naglašava kako se radi o objektu visoke energetske učinkovitosti koji ima B razred, prema kojem je ovo zgrada s najvišim razredom energetske učinkovitosti u Pazinu.

Za kvadrat poslovnog prostora 1.100 eura

Sve je započelo još 2013. anketom koja, je prema definiranim kriterijima trebala odgovoriti na pitanje ima li u Pazinu zainteresiranih za stanove poticane stanogradnje. Ovime se željelo, ponajprije mladim obiteljima s djecom, olakšati put do stana, da ih se, kaže Šipraka potakne da ostanu živjeti i raditi u Pazinu. Dakle među kriterijima su bili uvjeti da kandidati rade u Pazinu, da nemaju stambenu nekretninu, ali i da zadovoljavaju neka pitanja vezana za socijalni status. Anketi se tada odazvalo 15-tak osoba, a nakon toga je Grad Pazin, koji je vodio poslove oko poticane stanogradnje investiciju predao "Usluzi". Grad je riješio pitanja zemljišta, infrastrukture, idejnog projekta i oslobodio investitora plaćanja komunalnog doprinosa."Usluga" je, dodaje Šipraka, dobila projekt u završnoj fazi, kada je trebala platiti vodni doprinos i podići građevinsku dozvolu.

Prema troškovniku cijena metara četvornog stana u ovoj zgradi bila je 990 eura. Cijenu, kaže Šipraka, nije bilo lako odrediti, jer nije se znalo koliko će ljudi kupiti stanove, iako se redilo o investiciji bez dobiti. Na prvi natječaj s cijenom od 990 eura po metru četvornim stana i 1.100 eura po metru četvornom za poslovni prostor javila su se samo četiri kandidata, pa je cijeli projekt doveden u pitanje.

- Cijenu se može spustiti ako imate matematiku, ako imate firmu koja će za tu cijenu izgraditi zgradu. Grad Pazin se u tom smislu odrekao svih svojih troškove, ali u međuvremenu je došlo do krize u građevinarstvu u cijeloj državi pa su cijene pale, kaže Šipaka. (Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter