Uskoro kaznena prijava zbog kamenoloma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S 31. prosinca, u skladu s odredbama Prostornog plana Istarske županije, trebala je biti dovršena sanacija eksploatacijskog polja Podrola u kamenolomu Sv. Mikula, zapoceta još 2006. No, tvrtka Maškun iz Raklja koja vec 14 godina iskapa i izvozi rakljanski kamen u Italiju, vec posjeduje dozvolu kojom se sanacija i eksploatacija produžuje do svibnja 2011., a direktor tvrtke Rade Radulovic rekao nam je da je vec i predao zahtjev za dodatnim produženjem sanacije.

Opravdava to rijecima da im je prema ugovoru ostalo za izvaditi još dva milijuna tona kamena koje, kaže, zbog recesije i smanjene potražnje do sada nisu uspjeli u cijelosti plasirati na tržište. Radulovic kaže da bi im za sanaciju trebale još godina i po, dvije, mada se po zakonu koncesija ne dodjeljuje na krace pod pet godina.

O tome hoce li kamenolom, uz koji su se mnogo puta vezivale price o nezakonitoj eksploataciji i sprezi tvrtke i lokalnih vlasti, nastaviti i dalje s radom, odlucit ce Vlada.

Prije petnaestak dana kamenolom je obišao i rudarski inspektor iz Rijeke, po drugi put ove godine i to, kako neslužbeno doznajemo, po prijavi mještana. U inspekcijskom izvješcu stoji da je Ured državne uprave u Istarskoj županiji, Služba za gospodarstvo, tvrtki Maškun d.d. dodijelila rudarsku koncesiju za izvodenje rudarskih radova za sanaciju i završne radove eksploatacije tehnicko-gradevnog kamena u odobrenom eksploatacijskom polju Podrola (udomaceni naziv je Pedrola), za razdoblje od 10. ožujka 2006. do 4. svibnja 2011. godine. Medutim, ovo je rješenje poništeno onim Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva od 6. rujna ove godine, a novo je, s istim rokom, ishodovano ponovo u županijskom uredu 28. listopada. Nadzorom je utvrdeno da je u ovom razdoblju od 35 dana društvo Maškun izvodilo radove u kamenolomu bez koncesije, o cemu je izviješteno Opcinsko državno odvjetništvo u Puli. Kako doznajemo, kaznenu prijavu podignut ce u novoj godini.

Iz Središnjeg državnog ureda kažu da je do dugovanja tog društva došlo zbog cestih izmjena zakona zadnjih nekoliko godina koje papirologija mnogih trgovackih društava nije stigla pratiti, pa je i njima, kao i Maškunu, Vlada oprostila veliki dio tako nastalih dugovanja.

Prema istom ugovoru, tvrtka Maškun je imala obvezu razraditi i projekt sanacije kamenoloma, i to sukcesivno po godinama, te predati instrumente osiguranja placanja Središnjem državnom uredu za upravljanje imovinom. Ukoliko se bilo koji od ovih uvjeta ne ispoštuje ili se sanacija ne provodi prema dinamici utvrdenoj u provjerenom rudarskom projektu, isto Povjerenstvo može raskinuti ugovor o služnosti. No, teško da ce se takvo što dogoditi jer je i državi u interesu da se sanacija dovrši, zbog cega je vrlo izgledno da ce im i ovaj put produžiti rok. (Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter