Uskoro još dva rotora u Šijani

Odvojak s novog rotora u Šijani prema Stanciji Peličeti (M. ANGELINI)
Odvojak s novog rotora u Šijani prema Stanciji Peličeti (M. ANGELINI)

Hrvatske ceste, u suradnji s Gradom Pulom, u finalnoj su fazi izrade dokumentacije i troškovnika prije raspisivanja natječaja za rekonstrukciju državne ceste D-66, dionice od Šijane do Stancije Peličeti. Druga je to faza rekonstrukcije ulaza u grad i dionice do Ipsilona. U prvoj je izgrađen novi rotor na ulazu u Pulu u Šijani, dok je u trećoj fazi, kako je svojevremeno rečeno, trebao biti izgrađen podvožnjak ispod novog rotora, ali se od toga odustalo prilikom izmjene projekta.

Očekuje se, dakle, da bi natječaj za izvođača radova Hrvatske ceste mogle raspisati krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Zadnjih dana dogovorene su zadnje izmjene projekta, odnosno dva dodatka koja bi trebala omogućiti sigurniji i još protočniji promet tom dionicom i raskrižjima. Tako će se u projektnoj dokumentaciji umjesto semafora na raskrižju s Ulicom Valica (skretanje za Mercator) izgraditi omanji kružni tok, čime će se olakšati uključivanje u promet vozilima koja se vraćaju iz Mercatora i okolnih trgovačkih centara.

Druga promjena je također izgradnja omanjeg kružnog toka nadomak Stancije Peličeti za potrebe okolnih stanara i korisnika poslovnih prostora, što od izgradnje Ipsilona nije bilo riješeno. Pretpostavlja se da ne bi trebalo biti problema s podzemnim instalacijama kao prilikom izgradnje rotora u Šijani jer se već zna što pod zemljom čeka izvođače radova.

Rekonstrukcija dionice Šijana - Stancija Peličeti i njeno pretvaranje u 2,5 kilometara dugu četverotračnu prometnicu izuzetno je važna za Pulu i okolne općine, a ta je cesta i koridor za Zračnu luku Pula.

Direktor Hrvatskih cesta Edo Kos potvrdio nam je nedavno da je potpisana nagodba u cilju otkupa dva objekta na tom koridoru, čime su riješeni svi imovinskopravni odnosi na cijeloj dužini dionice.

Četiri trake prema Velom Vrhu

Po najavama, do kraja godine trebala bi biti zgotovljena projektna dokumentacija za još dva projekta Hrvatskih cesta kojima bi se u Puli i okolici pojednostavilo prometovanje i učinilo promet protočnijim i sigurnijim.

Odnosi se to na rekonstrukciju državne ceste D-66 od Šijane do Velog Vrha, koja bi se pretvorila u četverotračnu prometnicu s izgrađenim "pravim" rotorima na križanjima s Industrijskom i Tršćanskom ulicom te se vezala na drugi projekt HC-a - proširenje Vodnjanske ceste za oko tri metra s kružnim tokom na raskrižju s Fažanskom cestom te za naselja Valdenaga i Ruban, odnosno javnom rasvjetom, autobusnim stajalištima, biciklističkom stazom te oborinskom odvodnjom.

Izradom ovih dokumentacija uz ishodovanje dozvola ovi projekti moći će se uvrstiti u državni Program gradnje infrastrukture za razdoblje 2013. - 2016. godine. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter