Uskoro hamburger s mesom iz maticnih stanica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi hamburger od govedeg mesa iz maticnih stanica razvija se u jednome nizozemskom laboratoriju i mogao bi postati stvarnost ujesen 2012., a dugorocno unijeti prekretnicu u stocarstvu i svjetskoj proizvodnji hrane te takoder dati i golem doprinos ocuvanju okoliša.

Dr. Mark Post, lijecnik i voditelj odjela za fiziologiju na sveucilištu u Maastrichtu najavio je ovaj vikend na godišnjoj konferenciji Americkog društva za razvoj znanosti (AAAS) u Vancouveru kako ocekuje da ce hamburger iz maticnih stanica razviti do listopada.

Cijena proizvodnje tog "eksperimentalnog hamburgera" sada je 250.000 eura i financira se novcem anonimnog donatora koji želi "smanjenje broja grla stoke za klanje na stocnim farmama, kao i smanjenje emisija s ucinkom staklenika, u cemu stocarstvo ima velik udio".

S porastom svjetskog stanovništva raste i potražnja za mesom i "do 2050. trebala bi se udvostruciti proizvodnja mesa za koju se vec koristi 70 posto poljoprivrednog zemljišta", objašnjava dr. Post.

Stocarstvo pridonosi globalnom zagrijavanju jer u atmosferu ispušta metan, staklenicki plin 20 puta snažniji od ugljikovog dioksida.

Dr. Post namjerava stoga razviti meso iz bilo kojih maticnih stanica, a za prvi hamburger koristio se govedim maticnim stanicama.

"Proizvedene stanice jednake su strukture kao i originali", tvrdi znanstvenik i napominje kako "meso iz maticnih stanica treba tocno odgovarati mesu koje smo navikli jesti". No postoji i golema prednost, a ta je da se laboratorijski dobiveno meso može obogatiti povecanom razinom zdravih omega 3 masnih kiselina.

Tehnika proizvodnje mesa iz maticnih stanica trebala bi omoguciti proizvodnju mesa iz bilo koje životinje, navodi znanstvenik koji je projekt pokrenuo prije šest godina i vjeruje da ce proizvodnja naveliko postati stvarnost za deset do dvadeset godina.


Podijeli: Facebook Twiter