Uskoro glasovanje za Napolitanova nasljednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvo glasovanje za nasljednika predsjednika Giorgia Napolitana trebalo bi biti moguće nakon 18. travnja, objavila je u srijedu predsjednica zastupničkog doma talijanskog parlamenta Laura Boldrini. 

Zajedničku sjednicu oba doma parlamenta (zastupnički dom i Senat) Boldrini je sazvala za 15. travnja, a nakon toga zasjedanje parlamenta moglo bi slijediti 18. travnja. 

Mandat 87-godišnjeg predsjednika Napolitana istječe 15. svibnja. Ustav predviđa da se izbor predsjednika mora organizirati mjesec dana ranije. 

Predsjednik Italije bira se skupštinom "velikih izbornika" koju čine svi senatori i svi zastupnici te po tri izaslanika iz svake talijanske pokrajine, osim Val d' Aoste, koja ima samo jednog izaslanika. 

Predsjednik može biti izabran u prvome krugu dvotrećinskom većinom, odnosno jednostavnom većinom od četvrtog kruga. 

Uloga predsjednika nije velika, no prati je ugled u javnome mnijenju, a predsjednik potpisuje i zakone. 

Međutim, upravo predsjednik  može odigrati ključnu ulogu u pojedinim okolnostima. U studenome 2011., nakon ostavke tadašnjeg premijera Silvija Berlusconija, Napolitano je odlučio da neće raspustiti parlament, već odabrati opciju tehnokratske vlade. 

Tu tehnokratsku vladu i danas vodi premijer Mario Monti s obzirom na to da se više od mjesec dana nakon parlamentarnih izbora, koji nisu dali jasnog pobjednika, nije konstituirala vladajuća koalicija. Napolitano je mandat za sastav nove vlade povjerio vođi lijevog centra Pieru Luigiju Bersaniju koji u tome zasad nije uspio.

Da bi smirio stanje i pronašao izlaz iz pat-pozicije Napolitano je u utorak oformio dva povjerenstva koja bi trebala predložiti reforme izbornog zakona, što bi pomoglo da se izbjegnu ovakve bezizlazne situacije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter