Uskoro formiranje Istarske filmske komisije


Delegacija iz Istarske županije posjetila je Zadar gdje se susrela s predstavnicama Zadarske županije i Filmskog ureda Zadar.

Vladimira Torbicu, pročelnika Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Gordanu Restović, ravnateljicu Pula film festivala i Aleksandru Vinkerlić, ravnateljicu Istarske kulturne agencije, primili su i vlastita iskustva podijelili Marina Dujmović-Vuković, pročelnica Ureda župana Zadarske županije ujedno i predsjednica Upravnog vijeća INOVAcije i članica Upravnog odbora Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija i ravnateljica ustanove INOVacija - Vedrana Kevrić sa suradnicima.

S ciljem razvoja Istre kao destinacije filmske produkcije, formirat će se Istarska filmska komisija koja će djelovati pri IKA-i-Istarskoj kulturnoj agenciji.

Filmske komisije diljem svijeta pružaju niz usluga, uključujući i logističku pomoć filmskim produkcijama, pomoć u izdavanju dozvola, mapiranje radnika i usluga u područjima snimanja te pružaju usluge pronalaženja zanimljivih filmskih lokacija koje će biti objedinjene i predstavljene u web-katalogu čija je priprema već u tijeku.

Istarska filmska komisija predstavljat će referencu za nacionalne i međunarodne produkcije, investitore, autore, stručnjake i institucije u filmu i audiovizualnim djelatnostima.

- Nedavno osnovan Filmski ured Zadar/Zadar film commission poslužio nam je kao primjer i poticaj u pokretanju vlastite filmske komisije. Filmski ured Zadar za sada je prvi i jedini filmski ured u Hrvatskoj koji djeluje u sastavu Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije, INOVA-cije.

Filmski ured Zadar nudi podršku filmskoj industriji s ciljem privlačenja projekata filmske industrije, što će pridonijeti lokalnom razvoju i porastu broja zaposlenih u Zadarskoj županiji. Vjerujemo da će Istarska filmska komisija i filmska industrija kao jedna od kreativnih industrija, doprinijeti razvoju modernog industrijskog gospodarstva, temeljenog na inovativnosti i znanju.

Osnivanje i razvoj Istarske filmske komisije prilika je, ne samo za promociju Istre kao zanimljive filmske destinacije, već i prilika za gospodarski rast i razvoj Županije, prilika za stvaranje novih radnih mjesta, prilika za, općenito, razvoj lokalne zajednice, kazala je Aleksandra Vinkerlić. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter