Uskoro e-upisi osmaša u srednje škole

Informatizacija bi učenicima trebala olakšati postupak upisa (N. VILIĆ/CROPIX)
Informatizacija bi učenicima trebala olakšati postupak upisa (N. VILIĆ/CROPIX)

Iako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najavilo da će u travnju startati predupisi u srednje škole, čime će prvi put početi procedura prijava elektroničkim putem, to još nije moguće. Kako saznajemo od ravnatelja, škole su učinile sve što je od njih tražilo resorno ministarstvo, učenicima osmih razreda dostavljeni su identifikacijski brojevi i informatičke službe odradile su svoj dio posla. No, osmaši još ne mogu ući u sustav i prijaviti se za neki od deset srednjoškolskih programa, kao ni vidjeti svoje provizorno mjesto na rang-listi na osnovu dosadašnjih ocjena i dodatnih bodova.

U Ministarstvu odgovaraju da je mrežna stranica Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) www.upisi.hr, putem koje će se kandidati prijavljivati i upisivati u obrazovne programe, trenutačno u izradi.

"Prve prijave predviđene su sredinom travnja, o čemu će učenici osmih razreda biti pravovremeno obaviješteni, kao što su prošli tjedan o tome obaviještene i njihove škole", piše u dopisu Ministarstva.

Osim nove elektroničke procedure upisa, koja je gotovo identična onoj za fakultete, uvedeni su i novi kriteriji upisa pa će se tako, između ostalog, bodovati prosjek ocjena u petom, šestom, sedmom i osmom razredu. Upravo je to izazvalo najviše negodovanja učenika, koji traže da se boduje kao i dosad - prosjek ocjena samo sedmog i osmog razreda, a da se novi uvjeti uvedu za sadašnje petaše.

Što misli o novoj proceduri natjecanja te novim kriterijima bodovanja pitali smo dr. sc. Borisa Jokića, znanstvenog suradnika u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, koji se bavi istraživanjem i razvojem obrazovanja.

- Mišljenja sam da će informatizirani upis ukazati i na određene problematične točke srednjoškolskog obrazovanja niže poželjnosti, odnosno određenih strukovnih zanimanja. Posljedice bi mogle biti da se u neke škole neće upisati dovoljan broj učenika, upozorava Jokić.

Na to su ukazali i ravnatelji strukovnih škola, a posebice bi zbog novih kriterija upisa mogle biti pogođene one trogodišnje.

- Sada je dovoljno da učenik ima prosjek ocjena 2,9 pa da prijeđe minimalan prag od 44 boda za upis u četverogodišnje škole, čime ništa neće ostati onima trogodišnjim. Posebice će se problem praznih škola osjetiti u Istri, gdje se već godinama objavljuje prenapuhani natječaj koji ima 700 upisnih mjesta viška u odnosu na realni broj djece u osnovnim školama, kaže Petar Gavrić, ravnatelj pulske Industrijsko-obrtničke škole. (piše M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter