Uskoro digitalizacija pulskog kina Valli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na konferenciji za novinare kina Valli i Pula Film Festivala najavljena je skorašnja digitalizacija jedinog pulskog kina, zatim nova sezona prijenosa Metropolitan opere i novi ciklus predavanja Abecede filma te projekcija dokumentarnog filma "Jazz Apartment".

Zdenka Višković-Vukić, ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival, ukratko je iznijela informacije vezane za digitalizaciju kina.

- Gotovo smo sigurni da će kino Valli biti među prvim kinima u Hrvatskoj u kojem će biti implementirana tehnika koju je publika mogla upoznati tijekom festivala. Prihvaćen je i prijedlog da se digitaliziraju i svi relevantniji festivali u Hrvatskoj - Pula Film Festival je krajem 2012. godine iskazao interes za potporu digitalizaciji te je bio nositelj prijave za Zagreb Film Festival, Festival mediteranskog filma Split, Međunarodni festival novog filma, Split Film Festival i Motovun Film Festival, kazala je Višković Vukić i dodala da su svi tehnički uvjeti u kinu Valli ispunjeni te da je novu tehnologiju moguće implementirati u roku od 24 sata.

Tanja Miličić, voditeljica kina Valli, objasnila je da upravo zbog digitalizacije, odnosno distribucije filmova u digitalnom formatu, u programu za listopad nema puno filmskih hitova, ali da je obogaćen nizom filmova koji su nagrađivani u Cannesu, Berlinu i Veneciji.

- No ljubitelji hitova kao što su novi nastavak "Sumrak sage", Jamesa Bonda i prvi dio "Hobbita" Petera Jacksona ne moraju brinuti jer će ti filmovi biti prikazani u kinu Valli. Naime, budući da se distributerima to isplati, za njih će se ipak izrađivati kopije na 35-milimetarskoj vrpci, kazala je Miličić.

Predstavila je i sezonu Metropolitan Opere za 2012.-2013. godinu, a koja počinje 13. listopada u 19 sati izvedbom Donizettijevog "Ljubavnog napitka" s Annom Netrebko u naslovnoj ulozi. Ukupno će biti prikazano 12 opera uživo, a ulaznica za jedan izravan prijenos iznosi 75 kuna. Moguće je ostvariti i popust za pretplatu za sedam od 12 izravnih prijenosa, te u tom slučaju ulaznica iznosi 55 kuna po prijenosu. Pretplatiti se može do 15. prosinca.

Voditelj ciklusa predavanja Abeceda filma Marko Rojnić predstavio je ovogodišnji program koji će se fokusirati na povijest filma, odnosno razvoj zvučnog filma, te će se kroz niz od 13 predavanja definirati utjecaj i posljedice zvučnog filma kroz hollywoodske i europske primjere. Prvo predavanje je na rasporedu 9. listopada u 19 sati. Predavanja će se održavati dvaput mjesečno u maloj dvorani kina Valli, a kotizacija za polaznike iznosi 100 kuna.

Na konferenciji za novinare bio je i Tomislav Lovro Pavleka koji uz Biljanu Čakić Veselič potpisuje režiju filma "Jazz Apartment" o Last Minute Jazz Festivalu u Balama.

- Festival smo pokrenuli prije pet godina, bez novca i bez sponzora, a u filmu smo htjeli prikazati zašto glazbenici iz cijelog svijeta pristaju svirati kod nas gotovo bez honorara. U filmu smo htjeli da glazbenici progovore o svojevrsnom kvarenju jazz scene. Isto tako htjeli smo dokazati da mala grupa volontera čak i bez sredstava može snimiti kvalitetan film, kazao je Pavleka koji je najavio da će njihov sljedeći projekt biti jedan igrani film.

"Jazz Apartment" je na programu kina Valli u petak 19. listopada u 21.30 sati. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter