Uskoro cijeli Rovinj premrežen kanalizacijom

Kanalizacija stigla do Bolničkog naselja (A. POKRAJAC)
Kanalizacija stigla do Bolničkog naselja (A. POKRAJAC)

Pred završetkom prve faze izgradnje kanalizacijskog kolektora od tvornice Mirne do Salterije ugovoren je nastavak radova do sjeverne turističke zone Monsena. Među devet tvrtki koje su sudjelovale u javnom natječaju, od kojih su bile i dvije slovenske, posao je kao najpovoljnija dobila pulska Cesta sa svojim kooperantima, tvrtkama Benčić iz Rovinja i Iskop iz Sv. Petra u Šumi. Oni će angažirati i kooperante, pa će na trasi raditi 20-ak građevinskih strojeva s 50-ak radnika, a za nadzor je angažirano pet inženjera.

Ulažu Komunalni servis i Maistra

Ugovorena je vrijednost radova od 4,1 milijuna kuna. Budući da će se u isti kanal pulska Plinara postavljati plinovod, a Istarski vodovod nove vodovodne instalacije, ukupna investicija se penje na 7,2 milijuna kuna. Za prvi dio kolektora utrošeno je 4,2 milijuna kuna, a s plinovodom i vodovodom devet milijuna kuna. Čitava investicija s oborinskom kanalizacijom, koju financira Grad Rovinj, penje se na gotovo 20 milijuna kuna.

Za gradnju kanalizacije osam milijuna je donacijom Gradu osigurala Maistra, a ostatak pokriva investitor Komunalni servis, koji uz ostalo gradi i upravlja gradskom kanalizacijom. Tijekom gradnje prve faze kolektora od Mirne do Monsene mogućnost priključenja dobila su okolna naselja, autokamp Porton Biondi i novo naselje Salteria. Na toj trasi izgrađena je jedna pumpna stanica, zatim slijedi i druga, a kod stare željezničke stanice i revizijski vod do mora u slučaju havarije pumpi. Radove na ovom dijelu kolektora izvodile su iste tvrtke.

Za stanovnike sjevernog dijela grada značajan je nastavak gradnje kolektora do Monsene. Ovaj će kolektor omogućiti priključenje naselja Borik, bolnice, Bolničkog naselja i Valsavie, a potom i Monte Pozza. Za Maistru je značajno spajanje dva turističke naselja - Valdalisa i Amarina. Veći dio ove trase dobit će i oborinsku kanalizaciju, za koju će sredstva osigurati Grad, pa više neće dolaziti do plavljenja tamošnjih kuća. (A. POKRAJAC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter