Uskoro Centar za trendove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Župan Ivan Jakovcic sa svojim suradnicima održao je u sjedištu Istarske županije sastanak s rektorom Robertom Matijašicem i predstavnicima Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli na kojem su razgovarali o modalitetima za jacanje istarskog gospodarstva i prevladavanje krize.

- Naravno da mi od sveucilišta ne ocekujemo previše konkretnih ideja jer se radi prvenstveno o znanstvenoj instituciji, no dobili smo puno konkretnih planova koje cemo pomno analizirati i ukoliko je moguce uvrstiti u planove županije. Svakako nam je važno da Sveucilište želi sudjelovati u stvaranju konkretnih akcijskih planova izlaska iz krize, kazao je župan koji je ponovio formulu izlaska iz krize kroz konsenzus, ovoga puta s predstavnicima sveucilišta.

Iznio je podatak da ce Županija i Sveucilište osnovati zajednicki centar za trendove kojem bi uloga bila omogucavati brze reakcije, kvalitetne analize i pracenje trendova koji se dešavaju u istarskoj ekonomiji.

Matijašic je kazao da je rijec o važnom razgovoru koji ce zasigurno dati rezultate u smislu koordinacije koje su u nadležnosti županije i onoga što sveucilište može pomoci narocito u segmentu ekonomije, informatike i slicnih znanosti.

- Razgovarali smo o planovima za buducnost i o tome kako sveucilište može pomoci izlasku Istarske županije iz krize i poboljšanju situacije u kojoj se sada nalazimo, istaknuo je rektor.

Na naš upit mogu li dati neke konkretnije podatke, a ne samo nacelno govoriti kako ce zajedno izlaziti iz krize, župan je kazao da ne može govoriti u ime Sveucilišta, a isprika za rektora bila je ta da to baš i nije njegovo podrucje buduci da nije profesor ekonomije, nego povijesti pa bi nam bolje govorio o starim Rimljanima.

Župan je ipak dodao da raspravljaju o planovima rješavanja nelikvidnosti poduzeca, izdavanje municipalnih obveznica, poticanje ruralnog razvoja Istre, jacanja izvoza te brendiranje Istre kroz jedinstven brend. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter