Uskoro ce se ponovno trgovati i "nelegalnim" zgradama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Promet nekretninama i dalje je otežan, a u pojedinim slucajevima i blokiran, unatoc uvjeravanjima prijašnje vlasti da je rijec samo o pogrešnom tumacenju zakonskih propisa. To tumacenje, medutim, nova vlast, po svemu sudeci, smatra protuustavnim i krece u izmjene zakona koji su ionako poljuljano tržište nekretnina doveli gotovo pred krah.

Zakon o postupanju s nezakonito izgradenim zgradama, kolokvijalno nazvan zakonom o legalizaciji bespravnih objekata, koji je usvojila bivša vladajuca garnitura, propisao je, naime, da se nezakonito izgradene zgrade, odnosno zemljišta na kojima se nalaze takvi objekti, ne mogu otuditi, odnosno prodavati sve dok se ne uklone.

Takve odredbe su protuustavne jer vlasnicima nekretnina onemogucuju da na bilo koji nacin raspolažu svojom imovinom, što im pak jamci Ustav. Jedan je to od argumenata na kojem saborski zastupnik SDP-a iz Pule Peda Grbin temelji svoj prijedlog odaslan u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uredenja.

On, kako smo doznali, traži izmjene zakonskih odredbi zbog kojih je stopiran promet nekretninama. I sam Grbin nam je potvrdio da je svoj prijedlog uputio ministarstvu, predloživši izmjene po hitnom postupku.



- Prijedlog sam uputio jer sadašnje rješenje smatram pogrešnim i štetnim. Njime se nerad i neucinkovitost službi koje su trebale sprijeciti bespravnu gradnju pokušao prebaciti na gradane. No, problem je što je blokiran promet nekretninama ne samo bespravnim graditeljima, koji zapravo imaju i najmanje problema, vec svima drugima.

Sadašnje stanje je nemoralno i štetno za državu, gradane i poduzetnike kojima pored svih problema nije trebao još ovakav propis. Smatram i da paušalne zabrane prodaje tobože nezakonitih objekata nece sprijeciti ljude da i u buducnosti posežu za nelegalnom gradnjom, vec se to može riješiti samo ucinkovitim radom službi na terenu, pojašnjava Grbin.

Podsjetimo da problem nije samo u zakonu o legalizaciji, vec i izmjenama Zakona o prostornom uredenju i gradnji, koji su usvojeni istog dana. U tim se izmjenama svaku gradevinu za koju u zemljišnim knjigama nije navedeno da posjeduje uporabnu dozvolu, ili da se za nju ne izdaje takav akt, proglašava nezakonitom, a onaj tko tvrdi suprotno to mora dokazati.

U trenutku kad su stupile na snagu te promjene nijedan objekt u Hrvatskoj, medutim, nije u zemljišnim knjigama imao upisano da posjeduje uporabnu dozvolu jer to ranije naprosto nije bilo potrebno. Zabilježba bi se stavljala jedino kad netko ne bi posjedovao uporabnu ili gradevinsku dozvolu.

Time su svi objekti u Hrvatskoj preko noci postali nelegalni dok se ne dokaže suprotno, a zbog zakona o legalizaciji nisu se smjeli ni prodavati. S druge strane, upozorava saborski zastupnik SDP-a, mnogi bespravni graditelji i dalje bez problema trguju svojim nekretninama, koje su u zemljišnim knjigama upisane kao pašnjaci jer takav promet nitko ne kontrolira.

Zbog svega, SDP-ov zastupnik predlaže brisanje spornog clanka Zakona o postupanju s nezakonito izgradenim zgradama koji ne dozvoljava promet "nelegalnim" nekretninama. Iz ministarstva su mu obecali da ce njegov zahtjev uvrstiti u prijedlog zakona, koji ce se, nada se Grbin, naci vec na iducoj sjednici Sabora. (Bojan ŽIŽOVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter