Uskoro Buzetski dani, adrenalinska brdska autoutrka

Lanjska fešta - Simone Faggioli okružen navijačima (arhiva GI)
Lanjska fešta - Simone Faggioli okružen navijačima (arhiva GI)

Jake buzetske snage danas su pohodile pulski Dom sportova "Mate Parlov" ne bi li pred novinarima najavile 32. izdanje međunarodne brdske autoutrke Buzetski dani.

Predvodio ih je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, u čijem su društvu bili direktorica Turističke zajednice Nada Prodan Mraković, predsjednik Auto-moto kluba Buzet Damir Rupena, direktor utrke Branko Bašić i član Organizacijskog odbora Valmer Brenko. Jaka ekipa za jaku stvar, jer ipak će se u Buzetu od 13. do 15. rujna održati najstarija brdska utrka u Hrvatskoj i široj regiji.

- Zahvaljujući ulasku Hrvatske u EU značajno su olakšani uvjeti za dolazak stranih vozača na našu utrku. Ono što je važno je da već godinama u Buzet dolaze najbolji europski automobilisti, bez obzira na potrebu za plasmanom. Prijave pokazuju da je i ove godine Buzet uspio ostvariti svoju nakanu, da bude jedno od najinteresantnijih automobilističkih natjecanja u sklopu EP-a na brdskim stazama, rekao je Žulić.

Buzetski dani počinju u petak, 13. rujna tehničkim pregledom i verifikacijom vozila. Potom će se u 18 sati centrom grada održati parada atraktivnih i sportski pripremljenih vozila. Subota je rezervirana za dva treninga, od kojih će onaj prvi započeti u deset sati. U nedjelju su dvije službene vožnje, a prva je na rasporedu u devet sati. Cijena ulaznice za dva dana iznosi 40 kuna.

- Buzetski dani jedan su dio rujanskih svečanosti koji obogaćuje samu ponudu grada Buzeta i donosi ugodno druženje s automobilistima te zanimljive i uzbudljive vožnje. Cijela manifestacija je počela kao proslava dana Grada, da bi od 1982. godine krenula i organizacija automobilističke priredbe, najprije kao prvenstvo bivše države, da bismo sada doživjeli već 32. izdanje. Broj prijavljenih vrti nam se stalno između 170-200, ove godine imamo 180 vozača iz desetak zemalja i zadovoljni smo, naglasio je Damir Rupena.

Buzetski dani bit će 13. utrka koja se boduje za EP, posljednja u sezoni te sedma koja se boduje za PH. Staza je tradicionalna, od Mosta do Peničići, duga 5.001 metar, a ove će se godine u Buzetu odlučivati o naslovu prvaka u kategoriji 1 i kategoriji 2.

- U kategoriji sportskih automobila jedan od kandidata za titulu je i naš vozač Tomislav Muhvić, dok će kod formula i prototipova borba biti između rekordera staze Simonea Faggiolija i Fausta Bormolinija, dvojice Talijana koji jako dobro poznaju Buzet, istaknuo je Branko Bašić, direktor utrke.

- Ove godine imamo problem jer se stotinjak metara nakon starta odronila cesta u dužini od 50-ak metara. Postavljeni su privremeni branici, staza će biti uža za dva metra, što će naravno imati utjecaja na eventualno skidanje rekorda staze, no sve drugo bi trebalo proteći u najboljem redu, veli Bašić.

Rekord staze koji je lani postavio Faggioli iznosi 2:11.858, što znači da je Talijan dionicu dugu 5.001 metar svladao vozeći prosječnom brzinom od 137 km/h. (I. CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter