Uskoro analiza ponuda Uljanika za 3. maj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada će  na današnjoj sjednici najvjerojatnije odrediti rok u kojem Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija uz pomoć Agencije za upravljanje državnom imovinom i Hrvatske brodogradnje - Jadranbrod trebaju analizirati ponudu Uljanika za preuzimanje 3. maja te o tome je li ona prihvatljiva izvijestiti Banske dvore.

Time započinje rješavanje posljednje privatizacije u brodogradnji i u Vladi vjeruju da će do 1. srpnja, kako se Hrvatska i obvezala, imati potpisan ugovor o prodaji 3. maja. Dotad će biti potpisani ugovori i za preostala dva škvera, Brodotrogir i Brodosplit, s time da bi kupoprodajni ugovor s DIV-om za splitski škver trebao biti potpisan do kraja mjeseca.

Kao dio europskih obveza Vlada će danas raskinuti i trgovinske ugovore s četiri zemlje, Marokom, Novim Zelandom, Korejom i Švicarskom, jer će se od 1. srpnja u trgovinskim odnosima s tim zemljama na Hrvatsku odnositi pravila koja je ugovorila Europska unija.

Najznačajniju robnu razmjenu među tim zemljama Hrvatska ima sa Švicarskom. U tu zemlju godišnje izvozi oko 600 milijuna kuna, dok je uvoz iz Švicarske puno veći i kreće se oko dvije milijarde kuna. U Maroko i Novi Zeland Hrvatska godišnje izveze po više od 50 milijuna kuna, a podataka za Koreju u službenim statistikama nema.

Danas će Vlada postrožiti i Zakon o zaštiti životinja pa će se zabraniti uvoz krzna ako su životinje ulovljene posebno okrutnim stupicama i zamkama te uvoz kože i proizvoda od mladunčadi tuljana, ali i krzna pasa i mačaka.

Uz to najavljuje se osnivanje dva odbora u Povjerenstvu za zaštitu životinja, jedan će brinuti o kućnim ljubimcima, a drugi o farmerskim životinjama. (J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter