USKOK:Vidoševiću obitelj paravan za gomilanje imovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osim nekretnina, bankovnih računa, umjetničke zbirke i druge imovine bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića u postupku je i blokada imovine članova njegove obitelji, koju je navodno koristio kao paravan za gomilanje bogatstva.

U istrazi u slučaju "Remorker" Vidošević će zbog zakonskih odredbi o proširenom oduzimanju imovinske koristi morati dokazivati ne samo kako je stekao imovinu čiji je on vlasnik, nego i porijeklo nekretnina i drugih vrijednosti u vlasništvu njegove supruge, djece i majke, doznaje se iz izvora bliskog istrazi.

Poseban trud iziskivat će procjena, ali i pohranjivanje njegove zaplijenjene umjetničke zbirke koja je, po pisanju medija, "najveća na Balkanu" te vrjednija od umjetnina bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera koje su procijenjene na milijun eura.

Najznačajnije Vidoševićeve umjetnine, koje će kao i Sanaderove tijekom kaznenog postupka biti pohranjene u muzeju, pronađene su u podrumu njegove vile na Gornjem Prekrižju. Prema podacima iz imovinske kartice, kuću s prostranom okućnicom u elitnom dijelu Zagreba Vidošević je stekao novcem od darovanja i kredita te prodajom stana u kojem je obitelj ranije stanovala. Već godinama mediji pišu da je stan u Zagrebu Vidošević kao HDZ-ov političar u usponu dobio od Ministarstva obrane zbog "ratnih zasluga", a nije ga vratio niti kada je stekao imidž uspješnog poduzetnika.

Uspjeh u poslovnim pothvatima bio je jedan od Vidoševićevih argumenata i u predsjedničkoj kampanji u kojoj je objavio da je vlasnik imanja sa šumom u Gorskom kotaru, koje navodno vrijedi 10 milijuna kuna. Osim kuće, upisane kao planinarski dom, na 50 tisuća četvornih metara imanja je i skijalište, teniski teren, konjušnica i umjetno jezero.

U imovinskoj kartici je naveo i šumsko i poljoprivredno zemljište u Pisarovini, čiju je vrijednost u međuvremenu povisila izgradnja eko-parka Krašograd, zemljišta na Kupresu (u BiH) i Pješčanoj Uvali kod Medulina te suvlasništvo nad "turističkim objektom s pratećim objektom kod Omiša" stečeno "nasljedstvom i ušteđevinom".

No, mediji su otkrili da je dva tjedna prije uhićenja, kada je zbog izvlačenja novca iz Komore već bila zatvorena njegova suradnica Zdenka Peternel, Vidošević kupio još jednu vilu u Nemiri kod Omiša za 280.000 eura. Time je posjed u tom mjestu navodno zaokružio s čak pet kuća za iznajmljivanje turistima i odmor svoje obitelji.

Među imovinom koju je prijavio Vidošević je uz 14.000 dionica Kraša, gdje je bio predsjednik Uprave i savjetnik, naveo i "zbirku suvremenog hrvatskog slikarstva i kiparstva".

Slično kao i Sanader tvrdio je da ju je stekao obiteljskim nasljeđem i ušteđevinom, tekućim prihodima, poklonima i zamjenama koje nisu rijetkost kod kolekcionara.

Vidošević je sa Sanaderom dijelio i ljubav prema satovima, ali je za razliku od njega vrijedne primjerke unio u imovinsku karticu.

Tijekom istrage i mogućeg suđenja morat će dokazati da je sve što ima, osim nasljedstvom, stekao "redovnim prihodima" ili plaćom, udjelom u dobiti i nagradama za sudjelovanje u nadzornim odborima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter