USKOK zove Kosor da svjedoci protiv Sanadera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

USKOK ce tijekom istrage protiv Ive Sanadera ispitati i Sanaderovu nasljednicu, premijerku Jadranku Kosor, te još nekoliko HDZ-ovih dužnosnika. To nam je jucer potvrdeno od izvora bliskih istrazi.

Kosor je danas u Karlovcu novinarima, na pitanje hoce li se odazvati USKOK-u, rekla da "svaki premijer na svijetu, pa i u Hrvatskoj, mora biti spreman na sve ono na što mora biti spreman i na što je obvezan svaki hrvatski državljanin".

U zahtjevu USKOK-a za odredivanje istražnog zatvora Ivi Sanaderu navodi se da je tijekom istrage potrebno ispitati i osobe s kojima je Sanader, u svojstvu premijera i predsjednika HDZ-a, neposredno ili posredno kontaktirao. Buduci da Sanader te svjedoke poznaje, USKOK je zakljucio da bi sa slobode mogao utjecati na njih i ometati istragu, a Županijski sud prihvatio je USKOK-ovu argumentaciju.

Kako doznajemo, medu svjedocima koje ce USKOK ispitati tijekom istrage su Kosor i još nekoliko visokopozicioniranih HDZ-ovaca. Premijerka ce tako ce dobiti priliku i osobno sudjelovati u zasad najvažnijem antikorupcijskom postupku otvorenom u Hrvatskoj.

Uplašena premijerka

Kao što smo vec izvještavali, u svojoj obrani Mladen Barišic ispricao je da se 1. srpnja prošle godine, na dan Sanaderove ostavke, u zgradi Vlade sastao s tadašnjim premijerom Sanaderom i njegovom nasljednicom.

Tema sastanka bila su sredstva koja je Barišic držao u sefu u Carini, a za koja je Sanader pred njima naveo da bi mogla biti iskorištena u kampanji za predsjednicke izbore. Barišic je na izravan upit Sanadera rekao da raspolaže s dva milijuna i 300 tisuca kuna. Prema Barišicevim tvrdnjama, sve to iznenadilo je i uplašilo premijerku Kosor, na što je Sanader komentirao da se izbori dobivaju tek s jednom trecinom legalno dobivenih sredstava i dvije trecine "ispod stola".

Koliko je zasad poznato, radi se o jedinim preostalim sredstvima što nesporno potjecu od poslovanja Fimi-medije s državnim poduzecima. Stoga bi bilo neozbiljno da USKOK ne ispita sve potencijalne svjedoke, pa i premijerku Kosor.

Crni fondovi

Što se tice ostalih s kojima je Sanader posredno ili neposredno kontaktirao, u tu se skupinu može svrstati najveci dio svjedoka. Primjerice, clan HDZ-a je i Damir Mihanovic, bivši clan Uprave Croatia osiguranja, koji je prvi javno progovorio o famoznom sastanku iz travnja 2007. godine.

Medutim, USKOK nije ciljao na vec saslušane svjedoke, vec na one koje tek treba ispitati. Medu njima je i glavni tajnik HDZ-a Branko Bacic, a navodno i Bacicev prethodnik Ivan Jarnjak, kao i neki ministri. Njihove iskaze USKOK treba razjasniti i potvrditi sve okolnosti iskaza bivšeg HDZ-ovog riznicara Mladena Barišica, primjerice sastanka na kojem je Sanader upucivao pojedine direktore državnih poduzeca što ne suraduju dovoljno s Fimi-medijom.

Sigurno ce biti pozvan i Josip Šaric, zamjenik glavnog tajnika HDZ-a, koji je tu dužnost obavljao i za vrijeme Jarnjaka i za vrijeme Bacica. Barišic ga je prozvao kao osobu koja je primala novac iz crnog fonda, no Šaric je na upit našeg lista te optužbe odbacio. Štoviše, tvrdi da se, kad je došao raditi u HDZ iz Uprave Hrvatske Lutrije odrekao prava da još 12 mjeseci prima menadžersku placu. (S. ABRAMOV/Novi list, Hina)

HDZ novac predao DORH-u
Prošlog tjedna, kad smo objavili da je Barišic USKOK-u posvjedocio srpanjski sastanak sa Sanaderom i Kosor u Vladi, pokušali smo kontaktirati premijerku, ali smo ostali bez komentara. Da ce se Jadranka Kosor morati izjasniti o tom novcu prije ili kasnije, bilo je jasno zbog cinjenice da je novac iz Barišicevog crnog fonda HDZ preuzeo u sijecnju ove godine, nakon što je Sanader izbacen iz stranke, a Barišic smijenjen s dužnosti stranackog riznicara. HDZ taj novac nije trošio, vec ga je predao DORH-u, uredno spakiranog u gumicama zavezane buntove od po 100 novcanica iste vrijednosti.


Podijeli: Facebook Twiter