USKOK za Sanadera zatražio najveću kaznu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog organiziranja skupine koja je preko agencije Fimi-media izvukla 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki Uskok je za bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a zatražio najdulju zakonom predviđenu kaznu te oduzimanje 23,7 milijuna kuna koliko iznosi nesrazmjer između imovine njegove obitelji i vlasništva čije porijeklo može dokazati.


Za optuženike koji su priznali nedjelo Uskok je zatražio blaže kazne pa je tako za bivšeg stranačkog rizničara Mladena Barišića predložena trogodišnja zatvorska kazna, za vlasnicu Fimi-medije Nevenku Jurak dvije godine, a HDZ-ovu blagajnicu Branku Pavošević godina i pol zatvora.

Za bivšeg Sanaderova glasnogovornika Ratka Mačeka nisu predložili konkretnu kaznu, ističući tek da je svojim iskazom pridonio otkrivanju strukture kriminalne grupe. 

I prva optužena politička stranka, HDZ, trebala bi zbog korupcije svog bivšeg vodstva državi vratiti 30 milijuna kuna koliko je, po tvrdnjama tužiteljstva, ostalo u stranačkom crnom fondu.

"Sud treba cijeniti Sanaderovu izjavu da nikada ne bi otišao s dužnosti da je znao što će mu se dogoditi. Time je pokazao što mu je politička funkcija značila, ali i da nema nikakav kritički odnos prema onom što se dogodilo", kazala je u svom završnom govoru zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak.

Podsjetila je i na Sanaderove tvrdnje da je više puta dobio povjerenje građana na izborima, rekavši da mu je to vjerojatno "najteža otegotna okolnost".

"Dobio je povjerenje građana, ali ih je izigrao, a posljedice u društvu se osjećaju i danas. Svojim ponašanjem ostvario je najteži oblik političke korupcije i naštetio ugledu cijele Republike Hrvatske. Zato predlažemo da mu se izrekne kazna u maksimalnom trajanju", kazala je Mostečak.

Za zlouporabu položaja i ovlasti zakon propisuje kazne do 10 godina zatvora, a za organiziranje kriminalne skupine do 5 godina. No, prema sudskoj praksi, jedinstvena kazna mora biti manja od zbroja kazni za oba nedjela.

Suradnica zamjenice ravnatelja Uskoka Mirna Rukavina zatražila je da sud u Sanaderovu slučaju primijeni odredbe zakona o proširenom oduzimanju imovinske koristi, jer bivši premijer tijekom suđenja nije dokazao da je velika imovina koju posjeduje njegova obitelj stečena zakonito. 

Uskok je zato zatražio da mu se oduzme imovina vrijedna 23,7 milijuna kuna, što je za gotovo osam milijuna kuna više od iznosa koji je u aferi Fimi-media navodno primio od bivšeg HDZ-ova rizničara.

U imovinu koja bi po mišljenju tužiteljstva trebala biti oduzeta ulaze i računi na ime njegova punca Ive Šarića, supruge i dvije kćeri, ali ne i trećina vile u Kozarčevoj te stan u Splitu kupljeni devedesetih.

Račune koje je dijelio s puncem Sanader je spomenuo tek u istrazi kada je doznao da su blokirani, a kao ni neke druge račune nije ih naveo u niti jednoj imovinskoj kartici, kazala je tužiteljica.

Dodala je i da je unatoč iznadprosječnim primanjima posljednjih godina Sanaderova obitelj imala i velike rashode, jer su, uz veliku kuću i stalna putovanja, kćeri koja je studirala u Americi davali novac i plaćali stan.

"Da su radili za prosječne plaće svi članovi Sanaderove obitelji morali bi za iznos nesrazmjera raditi 56 godina i ništa ne trošiti", zaključila je tužiteljica ističući i da je Sanader konstantno umanjivao vrijednost svoje umjetničke zbirke.

U završnom govoru predstavnice Uskoka su zaključile i da je slučaj Fimi-media politička korupcija na štetu općih interesa te da je Sanader uobličio osobni sustav vrijednosti koji je provodio u život s ciljem pribavljanja novca za HDZ i sebe osobno. Sanader je, tvrdi Uskok, bio odgovoran za zakonit rad HDZ-a, a ta je stranka koristeći se činjenicom da je na vlasti, preferirala Fimi-mediju koja je na taj način izvlačila novac iz javnih poduzeća.

Zaključili su i da je Sanaderu kao premijeru bio dostupan izdašan proračun državnih tvrtki koje su izvlačenjem novca postale "privatna društva HDZ-a".

Tužiteljstvo je odbacilo i Sanaderove tvrdnje da je žrtva političkog progona svoje nasljednice Jadranke Kosor i glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića te istaknulo da je iskaz bivšeg rizničara Barišića koji ga najteže tereti potkrijepljen brojnim materijalnim dokazima.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak završnim govorima predstavnika optuženih pravnih osoba - HDZ-a i agencije Fimi-media. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter