USKOK u Ini, Mađari pozvani na informativni razgovor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjedniku Uprave Ine Zoltánu Áldottu i još nekim, mađarskim članovima Nadzornog odbora Ine, USKOK je, kako neslužbeno doznajemo, danas u upravnu zgradu Ine donio i uručio im pozive na informativni razgovor u lipnju u slučaju kaznene prijave Hanfe iz svibnja 2011. godine protiv MOL-a i odgovornih osoba u toj kompaniji.
Hanfa, tada na čelu s Antom Samodolom, Državnom je odvjetništvu prijavu tada podnijela zbog osnovane sumnje da su odgovorne osobe u MOL-u počinile kazneno djelo manipulacije tržištem i prijevare u gospodarskom poslovanju.
U Ini nam je kratko potvrđeno da su djelatnici USKOK-a danas bili tamo i predali pozive, a kako neslužbeno doznajemo, Aldott i njegove mađarske kolege USKOK nije pozvao niti u svojstvu svjedoka, kao ni osumnjičenika, već na prvi, informativni razgovor. Tko je sve od predstavnika MOL-a u Ini dobio poziv na ispitivanje u USKOK-u, nismo uspjeli doznati.
Riječ je, može se samo čuti, o više članova Nadzornog odbora od njih ukupno pet s mađarske strane. Predsjednik Nadzornog odbora Ine Siniša Petrović, kao ni Božo Mikuš, jedan od četiri hrvatska predstavnika u NO-u, o ovome nemaju nikakvih informacija, niti znaju što se događa. 

Sredinom prosinca 2010. godine MOL je, podsjetimo, objavio opću ponudu za kupnju dionica Ine po cijeni od 2.800 kuna, da bi krajem siječnja 2011. imao ukupno 47,26 posto dionica Ine.
U svibnju iste te godine MOL je, međutim, objavio da je još 1,6 posto dionica Ine predmet opcijskog sporazuma, odnosno da je kupio prava za 1,6 posto opcijskih dionica.
Drugim riječima, MOL je, nakon isteka privatne ponude, od investitora koji su ih kupovali na Zagrebačkoj burzi, nije poznato kojih, kupio još 1,6 posto opcijskih dionica, nakon čega je Hanfa izvijestila da je protiv MOL-a i odgovornih osoba u toj kompaniji podnijela kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo manipulacije tržištem i prijevare u gospodarskom poslovanju.
Po njenom rješenju iz svibnja 2011. godine, MOL je manipulirao tržištem jer je općom ponudom za kupnju dionica Ine od 15. prosinca 2010. i kasnije putem medija, širio informacije koje daju lažne i obmanjujuće signale u pogledu cilja namjeravanog stjecanja dionica Ine.
Nakon završetka ponude kupovao je dionice Ine po značajno višim cijenama (između 3.650 i 4.016 kuna), zbog čega je Hanfa zaključila da je osnovni cilj MOL-a, od samog početka, bio stjecanje udjela većeg od 50 posto u Ini, što, međutim, kao cilj nije javno i obznanio prilikom objavljivanja opće ponude.
MOL je u svojoj ponudi, zaključila je Hanfa, tvrdio da dionice kupuje da bi radnicima Ine dao priliku da ih prodaju po dobroj cijeni, da bi ih naknadno, po još višoj cijeni, kupovao kako bi došao do većinskog vlasništva u Ini.

Prema Zakonu o kaznenim djelima protiv tržišta kapitala za takva djela, zbog kojih je Hanfa prijavila MOL i odgovorne osobe u njemu, propisana je kazna zatvora od jedne do pet godina.
Protiv istih je osoba podnesena i kaznena prijava zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju, za koje Kazneni zakon propisuje kaznu od jedne do osam godina zatvora. Mađari su tada, u svibnju 2011. godine, odmah odbacili optužbe, napominjući da su dionice kupovali zakonito. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter