USKOK steže obruc oko Ivana Jarnjaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pronalazak dokumentacije koju je sakrila Branka Pavoševic, bivša HDZ-ova racunovotkinja osumnjicena u aferi Fimi-media, USKOK-ovim tužiteljima osigurao je nove kockice koje ce upotpuniti mozaik financiranja vladajuce stranke još od 2003. godine.

Kako je našem listu potvrdilo više neovisnih izvora bliskih istrazi, iz pronadene dokumentacije proizlazi da su se iz stranackog crnog fonda financirali i odredeni tekuci troškovi u izbornim kampanjama za predsjednika Republike 2005. godine, kao i za parlament 2007. godine.

Knjige iz 2003.

Kao što smo prvi izvijestili, USKOK je ispitao Branku Pavoševic još u studenom prošle godine. U svom tadašnjem iskazu, bivša HDZ-ova racunovotkinja progovorila je o isplatama tzv. dodataka na place, koje su dobivali pojedini zaposlenici stranke, ali i neki ministri, poput današnjeg ministra Darka Milinovica, te bivše ministrice Biance Matkovic. Tad je Branka Pavoševic rekla uskockim tužiteljima da je o isplatama iz crnog fonda vodila evidenciju, medutim, ustvrdila je da je dokumente uništila.

Nakon što je ovog ljeta uhicena i pritvorena, Branka Pavoševic otkrila je istražiteljima da dokumente ipak nije uništila. Sakrila ih je u vrtu obiteljske kuce u Ivanicu, te ih je predala USKOK-u, a dodatno ih je pojasnila u svom novom iskazu, kojeg je iznosila tri radna dana.

Prema informacijama kojima raspolaže naš list, iz dokumentacije Branke Pavoševic proizlazi da HDZ netransparentno vodi knjige još od 2003. godine. Navodno je za nastupe u kampanji 2003. godine Branka Pavoševic isplatila pjevacu Draženu Žanku novac koji je trebao podijeliti s ostalim estradnim izvodacima koje su nastupali za HDZ.

Od novca kojim je raspolagala Branka Pavoševic, a kojeg je prema potrebi tražila od tadašnjeg riznicara stranke Mladena Barišica, u ostalim kampanjama, pa navodno i u kampanji Jadranke Kosor za predsjednicu Republike 2005. godine, placani su i drugi troškovi poput raznih domjenaka. Na koncu sama je Fimi-media, kao što smo vec pisali, u kampanji za parlament 2007. godine placala izradu promotivnog stranackog materijala, kojeg je potom donirala stranci.

Stranacka blagajna

Osim osobnih bilješki Branke Pavoševic o isplatama, sa zabilježenim nadnevkom, imenom ili nadimkom osobe i isplacenom svotom, HDZ-ova financijska dokumentacija skriva i parafirane isplatnice. Prema odredenim stajalištima, nepotpisana evidencija isplata mogla bi poslužiti samo kao kontrolni dokaz vjerodostojnosti iskaza Branke Pavoševic, medutim, dokaz da je stranka koristila crni fond za redovne troškove zasigurno su isplatnice iz stranacke blagajne.

A kako se cini nakon hapšenja Branke Pavoševic, HDZ-ova je blagajna funkcionirala jedinstveno s crnom blagajnom sve dok Ivo Sanader nije smijenio Branku Pavoševic s mjesta glavne stranacke racunovotkinje. Podsjetimo, Pavoševic je smijenjena 2008. godine, nakon što je Državna revizija otkrila nepravilnosti u završnom godišnjem racunu HDZ-a za prethodnu godinu.

Stoga se uskocki tužitelji, koji vode istragu afere Fimi-media, sad ponajviše bave rekonstrukcijom HDZ-ovih financija i ulogom glavnog tajnika stranke u cijeloj prici. Naime, glavni tajnik najodgovornija je stranacka osoba za financiranje, a dosad jedino nositelji te funkcije za vrijeme Ive Sanadera - Branko Vukelic i Ivan Jarnjak - nisu osumnjiceni, kao ni Jarnjakov nasljednik Branko Bacic kojem je Mladen Barišic predao preostala sredstva iz crnog fonda. (Sergej ABRAMOV/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter