USKOK: Sanader i Ježic htjeli oštetiti JANAF

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekstradicijski pritvor bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu produljen je u utorak na još dva mjeseca, objavila je glasnogovornica državnoga tužiteljstva Barbara Feichtinger. Sud u Salzburgu obrazložio je odluku opasnošcu od bijega, rekla je Feichtinger, kako prenosi APA. Sudac je produljio pritvor i na neodredeno vrijeme odgodio proces izrucenja. "Još treba provjeriti otvorena pitanja", kaže Feichtinger.

Inace, zbog sumnji da su pokušali oštetiti JANAF za najmanje 10 milijuna eura, USKOK je proširio istragu protiv Ive Sanadera i Roberta Ježica. Kako je priopcio USKOK, Ježica se tereti za poticanje Sanadera na zlouporabu položaja i ovlasti, ali u pokušaju - buduci da je JANAF na koncu od DIOKI-ja kupio zemljište s terminalom za skladištenje nafte za 18 milijuna eura, a ne za 28 milijuna eura kako se navodno tražilo u pregovorima DIOKI-ja i JANAF-a.

USKOK u svom priopcenju navodi kako postoji osnovana sumnja da je Sanader, na traženje Ježica, naložio tadašnjem potpredsjedniku Vlade Damiru Polancecu da organizira Ježicu sastanak s upravom JANAF-a. Cilj tih sastanaka, smatra USKOK, bio je dogovor da JANAF od DIOKI-ja kupi gradevinsko zemljište s terminalom za skladištenje nafte na Žitnjaku, ali po cijeni od najmanje 28 milijuna eura. Tu je cijenu, navodi USKOK, postavio Robert Ježic.

Medutim, unatoc sastancima na kojima je Polancec tražio od JANAF-ovaca da što prije zakljuce ugovor, do prodaje nije došlo, jer je cijena, prema procjenama JANAF-a, bila previsoka. Sanader je stoga, navodi se u priopcenju USKOK-a, u svibnju 2009. godine organizirao sastanak u svom uredu u Vladi na kojem je od uprave JANAF-a tražio da zakljuce ugovor s DIOKI-jem po Ježicevim uvjetima, iako je znao da bi JANAF bio oštecen za najmanje 10 milijuna eura. Uprava JANAF-a to je odbila, da bi na koncu 29. svibnja 2009. godine preko Zagrebacke burze priopcila da je od DIOKI-ja kupila zemljište s naftnim terminalom - ali za 18 milijuna eura.

Ovo je vec osmo kazneno djelo koje Ivi Sanaderu na teret stavlja USKOK svojim istragama poslovanja Fimi-medije, Hypo banke i poslovnih odnosa HEP-a i DIOKI-ja.

Kao i prilikom prethodnih dvaju proširenja - za pranje novca u aferi Fimi-media i provizije za kredit koji je Hypo dao Vladi - USKOK je službeno nadopunio svoj zahtjev Austriji za izrucenjem Sanadera. (S. ABRAMOV/Novi list, Hina/APA)

Ježicu produljen pritvor

Robert Ježic ostat ce još dva mjeseca u istražnom zatvoru u kojemu je od prosinca prošle godine, odlucila je danas sutkinja istrage zagrebackog Županijskog suda, usvojivši zahtjev USKOK-a koji je protiv Ježica proširio istragu zbog sumnje da je bivšeg premijera Ivu Sanadera potaknuo na pokušaj zloporaba teških 10 milijuna eura. Ježica je poslijepodne saslušala sutkinja Erna Dražancic koja nadgleda istragu i odlucila ga je zadržati iza rešetaka zbog opasnosti od utjecaja na dvadesetak svjedoka koje USKOK namjerava ispitati u proširenoj istrazi.


Podijeli: Facebook Twiter