USKOK prijavljuje HDZ zbog crnog fonda?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako se bliži kraj istrage protiv Ive Sanadera za aferu Fimi-media, tako je sve izvjesnije da ce USKOK, zajedno s vinovnicima afere, prijaviti i HDZ kao pravnu osobu. Naime, prema dosad prikupljenim podacima iz istrage koji su došli u medije, za potrebe stranke iz Barišicevog crnog fonda potrošeno je izmedu 19,5 i 24,8 milijuna kuna. A osnovni uvjet za kaznenu odgovornost pravne osobe upravo su kaznena djela odgovorne osobe, u ovom slucaju predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, te ostvarenje protupravne imovinske koristi.

IZNU?ENE DONACIJE

U uskockoj istrazi afere Fimi-media, Ivu Sanadera se tereti da je zloporabio položaje predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a kako bi Nevenku Jurak i Mladena Barišica povezao u grupu s ciljem da izvuku novac iz države preko Fimi-medije. Poslovanjem Fimi-medije s državnim poduzecima, smatra USKOK, iz države je izvuceno 126 milijuna kuna, od cega je najmanje 44 milijuna kuna protuzakonito ostvarena dobit.

Od te svote, Nevenka Jurak predala je Mladenu Barišicu najmanje 32 milijuna kuna, a HDZ-ov bivši riznicar odnio je Ivi Sanaderu najmanje 28 milijuna kuna.

No, poslovanje Fimi-medije nije jedini nacin na koji su se prikupljala sredstva za stranacki crni fond. USKOK raspolaže podacima kako su, primjerice, sredstva za prvu blindiranu BMW-ovu sedmicu prikupljena donacijom od poduzetnika Marijana Primorca. Donacija je pritom blaga rijec, jer je Primorac USKOK-u ispricao kako je davao novce Sanaderu iz straha za vlastitu sigurnost.

FIKTIVNE FAKTURE

Povrh toga, sam Mladen Barišic ispricao je kako je donatorima HDZ-a izdavao stranacke zahvalnice. Uskocki tužitelji, kako doznajemo, utvrduju i tko je sve preko Mladena Barišica darivao novac HDZ-u, nakon što je novi zakon 2007. godine ogranicio donacije pravnih osoba na 100 tisuca kuna.

Dio donacija išao je i preko Fimi-medije, ispostavom fiktivnih faktura za nikad obavljene poslove, što je Ivo Sanader, prema Barišicevom svjedocenju, zabranio kad je saznao da poduzetnici na taj nacin pokušavaju odobrovoljiti vladajucu stranku. To je možda i jedina povoljna recenica koju je Mladen Barišic izrekao o Ivi Sanaderu u svojem svjedocenju pred USKOK-om.

Kalkulacija da je HDZ iz Barišicevog crnog fonda potrošio izmedu 19,5 i 24,8 milijuna kuna, temelji se na podacima koji su dosad objavljeni u medijima. Najviše je potrošeno na "redovite troškove", za koje je Mladen Barišic mjesecno u stranku odnosio izmedu 100 i 200 tisuca kuna. U periodu dok je Barišic bio riznicar, rijec je o svoti izmedu pet i deset milijuna kuna.

Potom je najviše potrošeno da Marko Perkovic Thompson u kampanji 2007. godine ne bi nastupao ni za jednu stranku, cak 515 tisuca eura ili 3,8 milijuna kuna. Za dva blindirana BMW-a iz crnog fonda je izdvojeno otprilike po 300 tisuca eura ili ukupno 4,6 milijuna kuna. Druge estradne zvijezde, pak, placalo se za nastupe, pa je Mišo Kovac dobio izmedu 600 i 750 tisuca kuna 2007. godine, a Nina Badric oko 300 tisuca kuna.

ZASLUŽNI "CIVILI"

Sve to su podaci do kojih je USKOK došao u istrazi afere Fimi-media, a tužitelji imaju i informacije da je HDZ-ovac Frank Bilaver iz crnog fonda dobio 25 tisuca eura, odnosno oko 180 tisuca kuna za organizaciju akcije napumpavanja telefonskih anketa na radijskim i tv-emisijama u izbornoj 2007. godini.

Navodno, USKOK ima i informacije tko je sve od HDZ-ovaca i zaslužnih "civila" dobivao mjesecno "pojacanje" prihoda u gotovini. Kad se te brojke zbroje, dode se do svote od 19,5, odnosno 24,8 milijuna kuna, ovisno o tome koliko je tocno novca Barišic odnio Branki Pavoševic u stranku.

USKOK sigurno raspolaže tocnim podatkom, buduci da je Branku Pavoševic, kao i Mladena Barišica, u više navrata ispitivao. No, to su podaci koji su poznati javnosti. Kolika je tocno svota koju je HDZ potrošio iz crnog fonda Mladena Barišica i Ive Sanadera, pokazat ce se kad završi uskocka istraga. (Piše Sergej ABRAMOV/Novi list)

Sanadera se tereti za šest kaznenih djela

Bivši premijer Ivo Sanader u ovom trenutku tereti se za cak šest kaznenih djela. U istrazi afere Fimi-media, na teret mu se stavlja udruživanje radi pocinjenja kaznenog djela, zloupotrebe položaja i ovlasti predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a, te pranje novca. Zloporabe položaja i ovlasti i pranje novca teška su koruptivna kaznena djela koja se kažnjavaju s do deset godina zatvora, a udruživanje u grupu kažnjava se s do pet godina zatvora.
U istrazi koja se vodi protiv bivšeg premijera i Roberta Ježica, Sanaderu se na teret stavljaju još dvije zloupotrebe položaja i ovlasti, te još primanje mita u vidu BMW-ove blindirane limuzine. S obzirom na stanje predmeta, kupovina
BMW-a na koncu bi mogla biti nešto drugacije kvalificirana.

Službeno i "crno" knjigovodstvo HDZ-a


Za uskocke tužitelje posebno je važno što je u dosadašnjem dijelu istrage utvrdeno kako su u stranci postojala dva paralelna financijska sustava. Službenim poslovanjem stranke upravljao je, naravno, predsjednik HDZ-a Ivo Sanader. Nakon njega, za knjigovodstvo HDZ-a, legalno prikupljene donacije i sredstva koja stranka dobiva iz proracuna, bio je zadužen Ivan Jarnjak. A službenom blagajnom upravljala je Marica Glavaš.

Paralelnim financijskim sustavom takoder je upravljao Ivo Sanader, kako tvrde USKOK-ovi svjedoci. Za prikupljanje novca i placanje znacajnijih svota bio je zadužen Mladen Barišic, a za sitnije stranacke rashode financirane iz crnog fonda brinula se Branka Pavoševic. Službene knjige su relativno ciste, makar se u istrazi nabavki BMW-ovih "sedmica" ispostavilo da je Ivan Jarnjak falsificirao odluku predsjedništva stranke o kupovini vozila, kojeg je, da se prikrije vlasnik, formalno kupio vlasnik Diokija Robert Ježic.
Unutar stranke nije tajna da se Jarnjak protivio da se kupovina BMW-a legalizira na neobjašnjive nacine. Pristao je na najmanje neuvjerljiv nacin, no bez obzira na to, ni danas nije jasno gdje je završilo 246 tisuca eura od prodaje dvije luksuzne limuzine, te kome je i zašto HDZ uplatio dodatnih 84 tisuce eura, ako je cijena vozila bila podmirena još prilikom nabavke.


Podijeli: Facebook Twiter